SUA dețin deja două distrugătoare stealth din clasa Zumwalt. În total vor fi construite trei astfel de nave de război. E vorba despre USS Zumwalt și USS Michael Monsoor.
USS Michael Monsoor este al doilea distrugător al clasei, după USS Zumwalt, primul distrugător, care poartă și numele clasei, și cel mai scump distrugător construit vreodată.
Performanțele acestor nave sunt cu adevărat impresionante.
DefenseRomania a scris încă din luna martie că, în premieră, un distrugător stealth din clasa Zumwalt - USS Michael Monsoor - va coordona de la distanță manevre militare ale navelor fără pilot și a dronelor.
Distrugătoarele dispun de cele mai avansate sisteme de rachete ghidate. De precizat că SUA au dezvoltat o nouă versiune a rachetelor SM-2 Block IIIA, rachete dezvoltate special pentru a fi lansate de distrugătoarele clasei Zumwalt.
Distrugătoarele dispun de tehnologie stealth, senzori avansați și un nou sistem de propulsie. Pot opera drone și elicoptere.
Costul unei asemenea nave este imens, fiind estimat între 3.5 și 4 miliarde de dolari.
Totodată, potrivit viceamiralului american Roy Kitchener, citat de DefenseNews, distrugătoarele din clasa Zumwalt vor fi integrate și în programul hipersonic al Statelor Unite ale Americii.
Rachetele hipersonice vor fi integrate pe distrugătoarele din clasa Zumwalt
Distrugătorul USS Zumwalt, sursă foto: US Navy
Deși capacitate completă hipersonică a SUA se estimează că va fi atinsă în aproximativ patru ani, întâi fiind versiunea de lansare terestră a rachetelor hipersonice estimată unde în jurul anului 2023, integrarea sistemelor pe navele din clasa Zumwalt ar putea avea loc în jurul anului 2025.
Declarația oficialului american vine ca o confirmare după ce și publicația noastră a scris despre acest subiect, citându-l la începutul anului pe expertul militar american Kris Osborn care preciza într-o analiză că instalarea de rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune pe distrugătoarele stealth din clasa Zumwalt reprezintă o mișcare strategică care ar aduce noi oportunități tactice pentru comandanții US Navy, care doresc să lanseze atacuri precise asupra unor ţinte aflate la distanţe mari.
Semnătura radar a distrugătoarelor stealth din clasa Zumwalt e echivalentă cu cea a unei mici bărci de pescuit
O rachetă hipersonică, lansată de pe un distrugător stealth, nu numai că ar oferit US Navy capacitatea de a lovi ţinte care azi sunt inaccesibile, dar le-ar oferi americanilor și capacitatea de a lovi mult mai rapid.
Deși e cu 40% mai mare decât un distrugător clasic, unghiurile sale ascuțite și suprafața netedă ajută Zumwalt să fie de 50 de ori mai greu de detectat pe radar decât distrugătoarele precedente ale SUA. Spre exemplu, semnătura sa radar e echivalentă cu a unei mici bărci de pescuit.
Tehnologia care va fi implementată pe distrugătoarele din clasa Zumwalt va ajuta US Navy să continue să domine mările și oceanele planetei, în pofida faptului că ascensiunea Chinei reprezintă o certitudine ce nu poate fi neglijată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News