Ambasadorul Adrian Zuckerman, în cadrul unui interviu acodat agenției de presă Agerpres, la final de mandat, a precizat că nu are regrete și a salutat realizările în ceea ce privește cooperarea militară și dezvoltarea capacităților de apărare ale României.
„Nu am regrete. Dar îmi doresc întotdeauna să fi putut face mai mult. Oamenii care mă cunosc ştiu că încerc mereu să fac tot ceea ce îmi stă în putere. Cred că am fi putut atinge mai multe în ce priveşte dezvoltarea economică. Cred că tot ce am făcut am fi putut realiza mai repede, ceea ce ar fi însemnat să facem mai mult.
Am realizat lucruri importate în ceea ce priveşte cooperarea militară, dezvoltarea capacităţilor de apărare ale României. Am sperat că unele aspecte se vor realiza mai rapid, dar lucrurile se desfăşoară într-un ritm foarte bun. Cooperarea nu a fost nicicând mai bună. Armata română nu a fost niciodată mai apropiată de armata SUA şi de NATO şi UE. Este o forţă de apărare foarte credibilă, care să apere integritatea graniţelor româneşti şi a celor europene”, precizează ambasadorul Adrian Zuckerman.
Dislocarea unei brigăzi Stryker în România depinde de administrația Biden
În ceea ce privește prezența militară americană sporită în România, despre care s-a tot vorbit încă de anul trecut în contextul retragerii trupelor americane din Germania și dislocarea unei brigăzi americane Stryker în țara noastră, ambasadorul Zuckerman precizează că din informațiile sale această dislocare este încă luată în calcul. Decizia va aparține însă noii administrații de la Casa Albă.
Totodată, ambasadorul american Adrian Zuckerman a subliniat că „României i se oferă cea mai înaltă tehnologie, arme de apărare pe care le deţin Statele Unite, precum sisteme Patriot, HIMARS și transportoare Piranha V”.
„Am semnat în octombrie o foaie de parcurs dedicată cooperării în domeniul apărării, pentru zece ani. Parte din aceasta reprezintă desfăşurarea în România a unui număr suplimentar de trupe, detaşate prin rotaţie. A fost luată în calcul şi o unitate Stryker - cred că încă este luată în considerare şi se fac progrese în acest sens.
În mod evident, noua administraţie din SUA va analiza acest aspect, dar din câte ştiu există progrese. Armata română este asistată din toate punctele de vedere, iar României i se oferă cea mai înaltă tehnologie, arme de apărare pe care le deţin Statele Unite, precum sisteme Patriot, HIMARS, și transportoare Piranha şi alte echipamente pentru a asigura integritatea sa teritorială şi faptul că este o forţă de apărare credibilă în faţa oricărei ameninţări străine”, a conchis ambasadorul Zuckerman.
Alte proiecte susținute de SUA: Via Carpatia şi Rail2Sea
Adrian Zuckerman a adăugat că SUA susţin dezvoltarea proiectelor Via Carpatia şi Rail2Sea, menţionând că şi-ar fi dorit să existe progrese semnificative în această privinţă, dar că din cauza pandemiei şi a celor două seturi de alegeri, mai multe iniţiative nu au progresat atât de rapid pe cât ar fi fost posibil în alte condiţii.
El a mai precizat că este hotărât să susţină România şi toate proiectele începute în ultimul an, menţionând că nu există motive pentru care această ţară să nu devină "un lider în Europa".
Adrian Zuckerman a preluat îndatoririle de ambasador al SUA în România pe 14 decembrie 2019. De profesie avocat, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română. El l-a înlocuit la Bucureşti pe Hans Klemm, care a fost ambasadorul SUA în România din data de 21 septembrie 2015.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News