Ziua Vânătorilor de Munte. Trupele de elită ale Armatei Române

S.I. Catalin |
Data publicării:

Vânătorii de Munte, elita Armatei Române, împlinesc astăzi 102 ani.Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a transmis un mesaj cu ocazia aniversării a 102 ani de la înfiinţarea trupelor de vânători de munte, în care a subliniat importanţa acestora şi faptul că reprezintă un corp profesional pregătit la nivelul trupelor de elită, format din militari respectați și apreciați atât pentru valoarea individuală, cât și pentru coeziunea echipei.

Potrivit Ordinului Marelui Cartier General (MCG) nr. 294 din 3 noiembrie 1916, Şcoala de Schiori din Bucureşti (prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte, înfiinţată la 30 septembrie 1916) a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte. Unitatea era organizată în trei batalioane, fiecare a câte trei companii. La comanda acestui corp de trupă, care însuma 1.980 de combatanţi, a fost numit căpitanul Virgil Bădulescu, potrivit volumului ''Calendarul Tradiţiilor Militare'' (2010). 

Corpul Vânătorilor de Munte era destinat să îndeplinească ''misiuni de recunoaştere, de siguranţă şi de legătură'', fiind totodată şi o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpaţi. 

La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în cadrul bătăliei de la Oituz la executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălţimi dominante, cele mai importante fiind Coşna şi Cireşoaia. 

În campaniile celui de-al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei şi nordului Basarabiei, ajungând până în munţii Caucaz şi ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munţii Bukk şi în Slovacia, în munţii Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpaţii Albi, şi, în final, în podişul Boemiei (campania din Vest). De la 22 iunie 1941 şi până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte s-au ridicat la un total de 74.208 oameni, se arată în volumul menţionat anterior. 

După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări şi desfiinţări, ceea ce a dus la dispariţia Brigăzii 2 Vânători de Munte, la 14 aprilie 1961, reînfiinţată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964, cu sediul la Baia Mare, apoi la Braşov. Tot atunci s-a înfiinţat şi Batalionul 21 Vânători de Munte, cu sediul iniţial la Rădăuţi, apoi la Predeal. Ulterior s-au înfiinţat şi alte brigăzi, subordonate altor mari unităţi din forţele terestre.

În prezent, Brigada 2 Vânători de Munte activează în cadrul forţelor operaţionale, iar Brigada 1 în cadrul forţelor de generare/regenerare.

Vânătorii de munte au participat la activităţi de instruire în comun, atât în ţară cât şi în străinătate, cu militari din SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Italia, Bulgaria, Iordania, Franţa şi din alte ţări, dar şi la aplicaţii multinaţionale. De asemenea, se remarcă participarea cu succes a unor companii şi plutoane din Brigada 2 Vânători de Munte la misiuni în afara graniţelor ţării, în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan. 

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a transmis următorul mesaj cu prilejul aniversării a 102 ani de la înfiinţarea trupelor de vânători de munte:

,,Cinstim, astăzi, la moment aniversar, curajul şi devotamentul tuturor vânătorilor de munte, militari activi, în rezervă sau în retragere, dovedite în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi din Afganistan, dar şi în celelalte misiuni îndeplinite în ţară şi din străinătate. Vânătorii de munte din generaţia de astăzi reprezintă un corp profesional pregătit la nivelul trupelor de elită, format din militari respectați și apreciați atât pentru valoarea individuală, cât și pentru coeziunea echipei. Cu prilejul împlinirii a 102 ani de la înfiinţarea Trupelor de Vânători de Munte, vă felicit, bravi vânători de munte, şi vă doresc nenumărate succese în îndeplinirea misiunilor ce vă revin ca apărători ai valorilor strămoşeşti, bucurii şi numai împliniri alături de cei dragi. Dumnezeu să-i binecuvânteze şi să-i ocrotească pe apărătorii crestelor carpatine!''

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel