Ziua și succesul hipersonic în SUA. Racheta hipersonică OpFires a fost lansată în premieră de pe un camion logistic american (Video)

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta hipersonică OpFires, lansată în premieră de pe un camion logistic american. Foto: Captură video DARPA
Racheta hipersonică OpFires, lansată în premieră de pe un camion logistic american. Foto: Captură video DARPA

Racheta hipersonică cu rază medie de acțiune (OpFires), destinată Forțelor Terestre și Infanteriei Marine americane, a trecut cu succes de primul său test de zbor.

În plus, lansarea a fost efectuată de pe un camion logistic. Nu va fi nevoie de mașini de lansare specializate pentru acest tip de rachetă.

Evenimentul, condus tot de Lokheed Martin, vine la o zi după o altă reușită notabilă – testul de zbor, din 12 iulie, cu racheta purtătoare a armei hipersonice ARRW a Forțelor Aeriene.

Sistemul OpFires a atins toate obiectivele de testare a informat DARPA, care este inițiatorul și coordonatorul programului Operational Fires (OpFires).

A fost utilizat, în premieră absolută, un camion logistic al Infanteriei Marine (USMC) ca lansator de rachete cu rază medie de acțiune, racheta a ieșit din canistra de lansare și a reușit să mențină un zbor stabil. Au fost întrebuințate sisteme de control al focului de artilerie, deja existente în inventarul Forțelor Terestre (US Army) pentru a iniția misiunea de testare, a precizat DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) într-un comunicat de presă.

Youtube video image

Lockheed Martin a construit sistemul, care include un motor de rachetă fabricat de compania Northrop Grumman, și a efectuat testul de zbor, primul în cadrul programului OpFires.

Testul a demonstrat maturizarea tehnologiei integrate a componentelor cheie, inclusiv motorul rachetei din prima treaptă, canistra în care se află racheta și paletul rotund al rachetei (MRP).

MRP este conceput pentru a fi utilizat cu sistemul de manipulare a încărcăturii disponibil pe vehiculele de logistică ale USMC și ale US Army, eliminând necesitatea realizării unui transportor-lansator (transporter erector launcher – TEL) pentru rachetele OpFires, a mai precizat DARPA.

La începutul anului 2020, Lockheed Martin a început să lucreze la integrarea sistemului de arme OpFires în cadrul unui contract alocat de DARPA.

Scopul principal al programului OpFires este dezvoltarea unui sistem (de rachete) hipersonic cu propulsie în două trepte, cu lansare de pe camioane militare obișnuite în SUA (familia de vehicule cu sisteme de încărcare paletizate), care poate depăși apărarea antiaeriană modernă și poate lovi cu precizie ținte critice în timp.

Compatibilitatea OpFires cu comanda și controlul existente, vehiculele, infrastructura logistică și mediile de operare asigură că OpFires este foarte mobil și poate fi implementat rapid.

Programul OpFires va finaliza în 2022 o revizuire a sistemului integrat în ceea ce privește părțile importante de design, potrivit DARPA.

 

Situația programelor de arme hipersonice americane

 

Potrivit unui raport din octombrie 2021, destinat Congresului american, Pentagonul are în derulare șapte programe de hipersonică din care vor rezulta patru arme hipersonice în diferite variante.

 

Arma balistică de lovire la distanță mare pentru Marină și US Army – CPS / LRHW

 

Este destinată echipării Marinei americane și US Army. La Marină arma este cunoscută sub denumirea de Conventional Prompt Strike (CPS) iar la US Army ca Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW). Este din categoria cu rachetă purtătoare și ambele variante vor folosi același vehicul de glisare hipersonică (C-HGB). Bătaia armei va fi de 2.700 – 2800 de km.

 

Arma balistică de lovire la distanțe intermediare pentru US Army și USMC - OpFires

 

Presupune programul Operational Fires (OpFires) de realizare a rachetei purtătoare. Pentru vehiculul de glisare hipersonică va fi, probabil, ales vehiculul tactic aflat în dezvoltare la DARPA în cadrul programului Tactical Boost Glide (TBG).

 

Arma balistică de lovire la distanțe intermediare a Forțelor Aeriene - ARRW

 

Programul ARRW al Forțelor Aeriene dezvoltă, în principal, racheta purtătoare. Probabil, vehiculul de glisare este tot TBG aflat în dezvoltare la DARPA. Bătaia armei este estimată la 1.600 de km.

 

Racheta de croazieră a Forțelor Aeriene – HACM

 

În cadrul Programului Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM), Forțele Aeriene vor desemna până la finalul lui septembrie o companie care să dezvolte și să construiască racheta, cel mai probabil, Raytheon sau Lokheed Martin, ambele companii efectuând teste în cadrul programului Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) coordonat tot de DARPA.

CITEȘTE ȘI: Test hipersonic major în SUA: Un bombardier B-52 a lansat cu succes o rachetă ARRW. Americanii trec la faza următoare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel