Ziua Porților Deschise la Palatul Cercului Militar Național

Sebastian Florea |
Data publicării:

Palatul Cercului Militar Național își deschide porțile cu ocazia sărbătoririi Zilei Cercului Militar Național – 142 de ani de la înființarea instituției, la 15 decembrie 1876.

Conform unui comunicat de presă al MApN primit la redacție, vizitatorii vor fi așteptați sâmbătă, 15 decembrie, între orele 11.00 și 15.00, la intrarea principală a instituției, din strada Constantin Mille nr. 1, unde, pe grupuri, se va desfășura un tur ghidat al principalelor săli și saloane, începând cu Salonul Fondatorilor, Sala de Marmură, Sala Maură, Sala Marte, Rotonda Mareșalilor, Sala Mihai Eminescu, Colecția de Artă Contemporană Românească, Sala Alba-Iulia, Sala de Spectacole, Sala Cinema, Sălile Gotică, Bizantină și Norvegiană, Galeria Artelor, etc.

* * *

Cercul Militar Național este una dintre cele mai vechi instituţii militare româneşti având, practic, vârsta Independenţei ţării. Statutul Cercului prevedea un cadru propice pentru întâlnirile şi activităţile ofiţerilor în afara cazărmii și avea rolul principal de a stimula şi consolida sentimentul demnităţii personale şi prestigiul militar în viaţa socială. Prin statutele sale funcţionale, Cercul Militar Bucureşti a fost pus sub Înaltul Patronaj al Regelui Carol I și avea ca preşedinte de onoare pe ministrul de război. A funcționat multă vreme ca o instituție de drept privat a corpului ofiţerilor, iar activităţile militare, educative și culturale erau asigurate financiar prin cotizaţiile membrilor.

Până la finalizarea actualului palat, Cercul Militar a funcționat în diverse sedii închiriate, situate în centrul orașului. De-a lungul timpului, fie că s-a numit, între anii 1876-1948, Cercul Militar din București, Casa Centrală a Armatei - între anii 1949-1990, și Cercul Militar Național, începând cu anul 1991, instituția a păstrat și continuă să păstreze și să promoveze cu sfințenie tradiția militară, valorile și zestrea culturală românească, prin gama întreagă de activități desfășurate.

Palatul Cercului Militar Național a fost construit între anii 1911-1916, din dorinţa expresă şi, în special, prin contribuţia financiară a ofiţerilor membri ai Cercului Militar din Bucureşti. Intrarea României în război, în august 1916, a amânat însă toate lucrările la clădirea palatului. Edificiul a fost, în cele din urmă, inaugurat oficial în anul 1923, în prezența Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Palatul Cercului Militar Național este un monument istoric și de arhitectură, proiectat în stilul neoclasic francez de arhitectul Dimitrie Maimarolu, care a colaborat cu inginerii Anghel Saligny și Elie Radu pentru realizarea fundației și cu arhitectul francez Ernest Doneaud pentru decorațiunile interioare, deosebit de expresive. Palatul are 26 de săli și saloane, decorate cu simboluri militare și cu lucrări de artă importante. Recent a fost gândită şi realizată Sala Marte. Destinul ei este de durată, ca însuşi destinul subiectelor pe care le cuprinde, compuse şi realizate de pictorul Andrei Damo, un artist plastic care ne propune o incursiune inedită sub semnul lui Marte în lumea plină de mister a mitologiei și legendelor inspirate de războaie, zeităţi, regi, împăraţi, voievozi sau domnitori.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel