Ziua în care se decid funcțiile în UE. Toată lumea este de acord, cu excepția a trei țări: Italia, Ungaria și Slovacia

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Meloni și Macron
Meloni și Macron

Majoritatea pro-europeană îi va nominaliza pe von der Leyen, Costa și Kallas pentru funcțiile de șef al Comisiei, al Consiliului European, respectiv al serviciului de politică externă - diplomația europeană.

Ziua pare mai tensionată pare mai decisiv pentru Italia decât pentru restul Europei, remarcă LaReppublica. Și asta dearece există un sentiment de frustrare la Roma este ”sărită” în jocul atribuirii funcțiilor, deși guvernul Meloni a câștigat la pas alegerile europarlamentare.

Jocul nominalizărilor, așa-numitele „locuri de top”, se va juca din această după-amiază până mâine: cei 27 de șefi de stat și de guvern trebuie să desemneze președinția Comisiei, președinția Consiliului European și Înaltul Reprezentant. 

„Pachetul” este gata: Ursula von der Leyen, Antonio Costa și Kaja Kallas. Un popular, un socialist și un liberal. Toată lumea este de acord, cu excepția a trei țări: Italia, Ungaria și Slovacia.

Italia lui Meloni refuză să accepte că rezultatul alegerilor europene a confirmat vechea majoritate formată din Partidul Popular, Socialiști și Liberali, și că presupusul val de dreapta nu are destulă forță în Parlamentul European.

Politico scrie că mai mulți lideri ai UE, inclusiv premierul grec Kyriakos Mitsotakis, au încercat, fără sussces, să ia legătura cu premierul italian Giorgia Meloni. Faptul că ea a refuzat să  să discute despre înțelegere a crescut teama liderilor că Meloni va crea un mare tam-tam la întâlnirea de astăzi.

 

Finanțarea apărării comune a UE și amenințarea rusă, pe agenda reuniunii

 

Cum să stimulăm finanțarea apărării UE rămâne o problemă foarte spinoasă.

Cea mai controversată sugestie rămân obligațiunile de apărare, puternic contestată de Berlin, dar și de Viena. Noul guvern olandez este de așteptat să fie și mai dur în această problemă decât ultimul.

În acest moment, se pare că proiectul se amână și von der Leyen se va concentra asupra acțiunilor cheie asupra cărora este posibil să se construiască un consens. Se așteaptă ca liderii UE să discute inclusiv modul de construire a unei piețe unice pentru apărare.

Războiul hibrid al Rusiei împotriva Europei a început, pare să spună Varșovia. Premierul polonez, Donald Tusk, consideră „tacticile de migrație ilegală înarmată” ale Rusiei și Belarusului o „problemă mai mare” pentru UE.

Protecția împotriva unei posibile agresiuni din partea Rusiei – care a purtat un război împotriva Ucrainei de la începutul anului 2022 – și susținătorul acesteia Belarus sun extrem de importante. Dar liderul polonez a subliniat că „nu e vorba doar despre această amenințare militară clară”.

„Avem și această problemă mai mare cu tacticile de migrație ilegală înarmată din Belarus și Rusia”, a spus el, considerând-o „foarte gravă, nu doar pentru Polonia și statele baltice”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel