Ziua, de mână cu SUA, noaptea la pieptul Rusiei

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Nu s-au stins bine luminile de la palatul prezidenţial din Helsinki, după summitul Trump-Putin și adevăratul conflict stă să explodeze. În paralel cu atacurile contondente ale democraților, care utilizând serviciile de informații mai că nu l-au acuzat pe președintele american de trădare, pentru că a făcut un pas înapoi în ceea ce privește celebra coductă de gaz North-Stream 2, în SUA elita politică americană pregăteşte deja replica.

Conducta de gaze care trece prin Marea Baltica şi uneşte direct cele două puteri Europene, anulând orice fel de influențe geopolitice pe care le-ar putea juca Ucraina şi Polonia, provoacă o iritare din ce în ce mai mare la Washington. SUA au investit masiv în materie de securitate în Estul Europei, iar transferul de gaz făcându-se direct lasă cele două ţari fără nici un argument în fața înţelegerii germano-ruse. Acest fapt irită la maximum zona şi întregul sistem de securitate cu greu construit de către SUA.

Pentru toată lumea este clar că Germania este deranjată de independența afișată de către Polonia, în special în domeniul politicii europene privind imigrația ilegală, complet blocate de către această și restul grupului de la Vishegrad. Cât despre Ucraina, destabilizarea militară totală şi colapsul de autoritate ale acestui stat au rezolvat dilema germană în relația cu Rusia. Cu toate semnalele dure ale lui Trump la adresa Germaniei de la ultima întâlnire NATO, cancelarul german nu dorește să asigure o prezență americană mult mai mare în piața energetică europeană, fapt care a iritat Congresul. Iar acesta este mai mult decât hotărât să intervină.

Forța Congresului, în raport cu cea a președintelui SUA este fenomenală în dictarea de sancțiuni economice ruinătoare

Iar Congresul American tocmai a anunțat introducerea a două propuneri legislative care, odată  votate, vor impune sancțiuni economice drastice companiilor care vor participa la construcția gazoductului.

Jocul dublu american se reliefează în toată splendoarea lui. Pe de o parte, președinția care încearcă rolul polițistului bun, pe cealaltă parte, Congresul care joacă rolul polițistului rău. Însă toate aceste mișcări de amploare sunt de fapt coordonate. Lovitura nu este pentru Rusia, ci direct împotriva Germaniei.

Încă din anii 1970, când Germania Federală a început să cumpere gaz de la defuncta Uniune Sovietică,  în interiorul establishmentului industrial german s-a creat un grup de presiune care a promovat extrem de subtil construcția şi apoi dezvoltarea unei relații privilegiate între cei doi vechi dușmani. În decursul deceniilor de până la prăbuşirea URSS, acest grup a fost extrem de silențios și a pregătit marea întoarcere germană din anii 1990.

Imediat după căderea Uniunii Sovietice, Banca Centrală a Germaniei practic a finanțat economia prăbuşită a noii Ruşii

Relațiile germano-ruse au fost atât de strânse încât Rusia a ales un ofițer KGB, spion în Germania, ca președinte, iar şeful imperiul economic Gazprom a devenit fostul cancelar german Schroeder.  Mişcările în oglindă ale Germaniei, simetrice ca importanță în Europa cu cele făcute de Rusia în Asia, au produs un complex de interese comune şi de identități de viziune rar întâlnite între două puteri cel puțin aflate în  competiție.

În fapt,  deplasarea Uniunii Europene de la axa americană de securitate şi emergența unor noi capacități germano-ruse de contra balansare a importanței SUA în Europa Occidentală își au resorturile în comuniunea de sentimente profund anti-americane ale germanilor înfrânți în război și de violentul anti-occidentalism al sovieticilor, moșteniri astăzi mereu actuale şi vizibile în politicile Europei Unite, dominate de Germania.

Construcţia North-Stream 2 va avea ca efect imediat și direct desăvârșirea dominației germane asupra Uniunii Europene, cu efecte devastatoare pentru interesele SUA. Cum interesele de securitate ale Americii sunt strâns legate de interesele de securitate energetice ale Europei, Germania plusează şi riscă prin construcția acestei conducte. 

Germania nu este prizoniera nici a SUA nici a Rusiei, clama ministrul de externe german Heiko Maas, acum câteva zile

Tocmai că North-Stream 2 o transformă în prizoniera Rusiei.  În schimb își cimentează statutul de șef neales și nevotat de nimeni al Europei. 

Germania, dependentă total de conductă de gaz a Rusiei, aflate la cârma unei Europe abuzată de jocurile nedemocratice și de politicile imperialiste, se va trezi, însă, cu un adversar pe măsură. Şi anume SUA, care nu vor ierta trădarea germană.

Congresul American va vota cel puțin una dintre propunerile democrate, care prevăd o adevărata ploaie de amenzi și dosare penale care se va abate asupra oricărei companii europene care va participa la construcția conductei. Nefiind din România, țară în care președintele a citit timp de o lună de zile o decizie constituţională obligatorie, președintele Trump va semna a doua zi promulgarea legii.Adăugând efectele acestea la războiul comercial pe care Trump l-a declanșat deja cu Uniunea Europeană, realitatea următoarelor luni va tensiona și mai mult relația trans-atlantică. 

Deși Rusia susține că politica SUA  ține mai  mult de dominația acesteia asupra pieții mondiale de gaz lichefiat (LNG), unde SUA au un pas înainte atât în Asia cât şi în America Latină,  dorind intrarea pe piața restrictivă europeană, argumentul prezentat de către Trump este totuși valid.

Nu poți să ceri ca securitatea ta să fie oferită gratis de către SUA și tu să joci dansul nupțial cu Rusia, pe care o acuzi de toate relele lumii. Ori este adevărat riscul rusesc la adresa Europei și atunci SUA așteaptă de la Germania şi Uniunea Europeană o politică antirusească totală și fără compromisuri de tip Ucraina, ori Germania minte și atunci SUA au tot dreptul să reacționeze. Istoria ne va arăta adevăratul joc german în următoarele luni de zile.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel