ZIUA ARMATEI | BĂTĂLIA DE LA CAREI - Ultima palmă de pământ românesc eliberată în Ardeal

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Armata României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Data de 25 octombrie semnifică eliberarea deplină a teritoriului national de sub ocupația trupelor horthyste ale Ungariei. Ultima palmă de pământ eliberată fiind Carei – Satu Mare.

Dar până să se ajungă la acest deznodământ, plătit prin jertfa supremă a sute de mii de militari români, Transilvania de Nord a fost timp de patru ani martora atrocităților comise de trupele de ocupație ale Ungariei horthyste.

După raptul teritorial din 28 iunie 1940, prin cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, România primea o nouă lovitură năprasnică pe 30 august 1940 când prin „Arbitrajul de la Viena”, în fapt, „Dictatul de la Viena”, Transilvania de Nord a intrat sub ocupație maghiară.

Imediat după 23 august 1944, Armata României a început eliberarea Ardealului de Nord.

 

BĂTĂLIA DE LA CAREI - Ultima palmă de pământ românesc, eliberată de Averescu de sub ocupația horthystă

 

Comandantul Armatei a 4-a generalul Gheorghe Avramescu a fost cel care a eliberat ultima palmă de pământ românească de sub ocupația trupelor horthyste. Generalul Avramescu a dorit să-i facă un cadou Regelui Mihai care pe 25 octombrie 1944 împlinea 23 de ani. Astfel, generalul a condus bătălia de la Carei și eliberarea deplină pe data de 25 octombrie.

Ofensiva s-a desfășurat în trei faze: 

* 9-13 octombrie 1944 - Prin străpungerea apărării inamicului 

* 14-20 octombrie - Distrugerea rezistențelor forțelor inamice

* 21-25 octombrie - Finalizarea obiectivului

În eliberarea Careiului au participat patru divizii ale Corpului 6 Armată.

În seara zilei de 24 octombrie 1944 soldații Diviziei 9 Infanterie au intrat în Carei unde au purtat lupte de stradă, localitatea fiind eliberată în dimineața zilei de 25 octombrie 1944.

Eliberarea s-a obţinut prin lupta eroică a peste 500.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944.

Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Ziua Armatei nu este doar un moment de sărbătoare ci și de comemorare, lucru pe care nu ar trebui să-l uităm.

Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, abia după retragerea Armatei Roșii din România (1958) și desovietizarea începută de Gheorghe Gheorghiu Dej.

Ironia istoriei face ca Regele Mihai să fie indirect sărbătorit timp de decenii de regimul comunist, în ciuda îndepărtării forțate prin abdicarea impusă la 30 decembrie 1947 și a masivei acțiuni de propagandă anti-monarhică a cărei tentacule mai înveninează și azi societatea, la aproape 30 de ani de la căderea regimului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel