Publicitate
Cu o populaţie de aproximativ 1,4 milioane de locuitori, Harkov este al doilea oraş ca mărime din Ucraina.
Comunitatea internaţională sporeşte sancţiunile economice împotriva Rusiei, precum şi ajutorul militar acordat guvernului ucrainean.
UE, Marea Britanie, Canada şi SUA au emis un comunicat comun prin care se angajează să excludă anumite bănci ruseşti din sistemul de mesagerie Swift, un sistem de tranzacţionare care stă la baza sistemului financiar global şi este utilizat de 11 000 de bănci din 200 de ţări şi teritorii pentru a efectua transferuri.
Cele mai importante evoluţii la începutul celei de-a patra zile de invazie a Rusiei în Ucraina:
LA NIVEL MILITAR
Forţele ucrainene îşi menţin poziţiile, iar luptele au loc în "aceleaşi locuri ca acum trei zile", potrivit consilierului prezidenţial ucrainean Mihail Podoliak. Noi controlăm situaţia din regiunile ucrainene".
''Ucraina rezistă (...) credeau, erau convinşi că pot cuceri Ucraina în patru, douăsprezece, cel mult şaisprezece ore. Dar realitatea este diferită. Luptele de poziţie se desfăşoară în aceleaşi locuri ca şi acum trei zile'', a subliniat el.
- Trupele ruseşti au atacat cu rachete un depozit de petrol din satul Kriuciki, la aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Kiev, şi au lovit unul dintre cele zece rezervoare ale acestuia, care a luat foc. Autorităţile locale au avertizat că, dacă incendiul se va extinde la celelalte rezervoare, ar putea avea loc o catastrofă ecologică.
- Situaţia se înrăutăţeşte în jurul Kievului, unde se află conducerea politică a ţării. ''Acest lucru se întâmplă pentru că unul dintre obiectivele cheie ale Rusiei este eliminarea conducerii politice a Ucrainei, iar acest lucru poate fi făcut la Kiev, pentru că (liderii) se află la Kiev şi nu pleacă nicăieri'', a subliniat consilierul Podoliak.
- Lupte grele în oraşul Vasilkov, la aproximativ 40 de kilometri sud-est de capitala ucraineană, a declarat şeful administraţiei regiunii Kiev, Alexei Kuleba.
- Trupele ruseşti au intrat duminică în oraşul Harkov din nordul Ucrainei şi suferă primele pierderi, potrivit Serviciului de stat pentru comunicaţii speciale şi protecţia informaţiilor din Ucraina. ''Vehicule inamice se deplasează prin oraş. Din cauza situaţiei operaţionale, transportul în districtul Oleksiivka a fost oprit'', a informat serviciul pe canalul său Telegram, unde a postat o înregistrare video care arată mai multe vehicule blindate într-o zonă a oraşului.
- Ucraina susţine că a ucis peste 1.000 de soldaţi ruşi şi a capturat peste 300 de soldaţi care s-au predat. Kremlinul a comunicat cel puţin 198 de morţi ucraineni.
AJUTOR MILITAR
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se vor întâlni duminică prin videoconferinţă pentru a discuta un pachet de ajutor pentru forţele armate ucrainene.
''Convoc o reuniune virtuală a miniştrilor de externe ai UE la ora 18:00 pentru a adopta noi măsuri de sprijinire a Ucrainei împotriva agresiunii ruseşti", a anunţat sâmbătă seara şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
- Ajutorul militar acordat guvernului ucrainean continuă: ultimul a venit din partea Australiei, care a anunţat duminică trimiterea de arme Ucrainei pentru a sprijini apărarea acesteia după ce a fost invadată de trupele ruseşti; de asemenea analizează posibila expulzare a ambasadorului rus.
- Franţa a anunţat sâmbătă că va trimite echipamente de apărare şi combustibil în Ucraina şi că va lua măsuri pentru a îngheţa activele financiare ale personalităţilor ruseşti din ţară şi pentru a combate propaganda rusă. Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a decis "livrarea suplimentară de echipamente de apărare" către autorităţile ucrainene, care vor fi susţinute şi cu combustibil. Nu au fost oferite detalii cu privire la natura asistenţei militare.
Olanda, Belgia şi Germania au anunţat sâmbătă că vor oferi ajutor militar.
Dar vin şi alte ajutoare:
- Miliardarul Elon Musk a activat serviciul de internet prin satelit Starlink în Ucraina, după ce a primit o cerere în acest sens din partea guvernului ucrainean.
- Grupul de hackeri Anonymous a declarat "război cibernetic" Rusiei şi preşedintelui său Vladimir Putin. Acesta îi cere lui Putin să-şi retragă trupele din Ucraina, în caz contrar va efectua atacuri cibernetice împotriva principalelor site-uri guvernamentale ruseşti. ''Grupul Anonymous se află într-un război cibernetic împotriva guvernului rus", au declarat hackerii pe contul lor de Twitter, într-un mesaj însoţit de o înregistrare video şi de hashtag-ul #Ucraina.
''Încercarea lui recentă de a ameninţa Finlanda şi Suedia este o ruşine. Ameninţă aceste ţări dacă se alătură NATO. Astăzi am închis site-urile web ale Serviciului Federal Antimonopol, Kremlinului, (canalului de televiziune) Russia Today şi alte site-uri web legate de autorităţile ruse", a declarat Anonymous.
ECONOMIA ŞI SISTEMUL SWIFT
Statele Unite şi Uniunea Europeană, împreună cu alţi parteneri occidentali, au convenit să excludă "anumite" bănci ruseşti din sistemul internaţional Swift. Aceasta este o măsură economică brutală ca răspuns la invazia militară a Rusiei în Ucraina.
''Ne-am angajat să ne asigurăm că anumite bănci ruseşti sunt eliminate din sistemul de mesagerie Swift. Astfel, aceste bănci vor fi deconectate de la sistemul financiar internaţional, iar capacitatea lor de a opera la nivel global va fi afectată", se arată într-un comunicat comun semnat de UE, Canada, Marea Britanie şi SUA.
Excluderea companiilor ruseşti, ale căror nume nu sunt menţionate în comunicat, din Societatea pentru Telecomunicaţii Financiare Interbancare Mondiale (Swift) este rezultatul unor consultări intense în ultimele zile între SUA şi ţările europene, unele dintre acestea exprimându-şi îngrijorarea.
Sistemul de tranzacţionare Swift stă la baza sistemului financiar global şi este utilizat pentru transferuri de către 11.000 de bănci din 200 de ţări şi teritorii.
Aliaţii occidentali au convenit, de asemenea, să impună măsuri restrictive împotriva Băncii Centrale a Rusiei pentru a o împiedica să îşi folosească rezervele internaţionale pentru a submina impactul sancţiunilor.
Într-o declaraţie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că "toate aceste măsuri vor afecta semnificativ capacitatea lui Putin de a-şi finanţa războiul. Acestea vor avea un efect de erodare a economiei. Putin a pornit pe o cale menită să distrugă Ucraina, dar ceea ce face, de fapt, este să distrugă şi viitorul propriei sale ţări'', a spus ea.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat acordul: "Se pare că Ucraina a câştigat sinceritatea şi atenţia întregii lumi normale şi civilizate. Iar rezultatul practic: iată-l, SWIFT. Câtă semnificaţie are acest cuvânt pentru Federaţia Rusă! (Înseamnă) deconectarea de la civilizaţia financiară globală'', a declarat Zelenski într-un nou videoclip adresat naţiunii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News