Duminica neagră a Rusiei în Ucraina. Pierderi record într-o singură zi: 1.700 de militari și zeci de tancuri și blindate de luptă

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc rusesc distrus / Генеральний штаб ЗСУ - General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tanc rusesc distrus / Генеральний штаб ЗСУ - General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Forțele ruse de ocupație care se află în Ucraina au înregistrat duminică a doua cea mai grea zi de luptă din acest război. Pierderile trupelor ruse au depășit 1.700 de militari iar ca număr de mijloace de luptă au ajuns la echivalentul unei brigăzi mecanizate.

,,Invadatorii ruși au pierdut ziua trecută 1.710 oameni. În plus, soldații ucraineni au neutralizat 24 de tancuri, 64 de vehicule blindate de luptă, 24 de sisteme de artilerie, un vehicul de apărare antiaeriană, 46 de UAV-uri operativ-tactice, 47 de autovehicule și trei unități de echipamente speciale ale ocupanților”, a informat Statul Major General ucrainean în raportul privind situația operativă pentru data de 20 octombrie.

 

Pierderile sunt cu adevărat demne de topul recordurilor. Rusia nu a mai pierdut 1.710 militari și zeci de tancuri într-o singură zi de la ofensiva din Harkov din primăvară

 

2. Tanc ruses... (tancul-rusesc-t-80bv-distrus-in-apropierea-satului-shevchenko_83032400.jpg)

Trupele ruse au mai înregistrat un nivel atât de ridicat de pierderi umane doar pe 12 mai 2024, în a doua zi de ofensivă pe direcția Harkov, când au atacat masiv încercând să surprindă apărarea ucraineană. Atunci au pierdut 1.740 de militari, 31 de tancuri, 42 blindate de luptă pentru infanterie și 19 sisteme de artilerie, dintre care 4 MLRS.

Intensificarea din prezent, a acțiunilor de luptă ale forțelor ruse, poate fi apreciată că a început pe 14-15 octombrie când pierderile lor umane au crescut brusc cu peste 20%. Media ultimelor șase zile de luptă a ajuns la aproape 1.500 de militari morți și răniți într-o zi.

Cauza pentru care conducerea militară rusă a accelerat ritmul de luptă este, cel mai probabil, prognozata înrăutățire a condițiilor meteo în perioada imediat următoare ca urmare a ploilor, fapt care va afecta întrebuințarea blindatelor în special a tancurilor.

Însă, forțele ruse nu au crescut intensitatea luptelor pe întreg frontul. Ultima săptămână a fost caracterizată de o perioadă aproape neîntreruptă de asalturi pe direcțiile adiacente Pokrovsk și Kurahove (în special pe Kurahove), situate la vest de orașul Donețk. Duminică, doar pe direcția Pokrovsk, 490 de militari ruși au fost uciși și răniți, proporțiile fiind de regulă egale.

Dacă și în zona Kurahove situația a stat la fel, atunci două treimi din pierderile rusești de duminică au fost pe cele două direcții. Acest lucru ar însemna că pe restul frontului trupele ruse mai mult au hărțuit apărarea ucraineană, încercând să o fixeze pentru a nu face manevre de sprijinire a celor două direcții grav amenințate.  

 

Rușii încearcă destabilizarea apărării ucrainenilor pe front

 

3. Tanc distr... (tanc-distrus_62753600.jpg)

În ultima săptămâna, pe un front de 100 – 120 de km (dintr-un total de 1.200 km), cât însumează direcțiile Pokrovsk și Kurahove, s-au dat peste jumătate din toate luptele, ceea ce înseamnă că rușii au un obiectiv foarte important și urgent în zona respectivă.

Conducerea militară rusă crede, probabil, că va reuși destabilizarea apărării ucrainene la sud de aglomerarea urbană Sloviansk – Kramatorsk – Drujkivka – Konstantianivka pentru ca ulterior să deschidă o nouă direcție de atac spre orașele respective dinspre sud.

Forțele ruse au mai intensificat atacurile și în ultima decadă din septembrie, dar nu la același nivel cu cel din prezent, pierderilor lor ajungând la aproape 1.400 de militari pe zi (morți și răniți). Atunci, spre deosebire de ultima săptămână, au mizat mai mult pe mijloacele blindate, probabil datorită terenului mai uscat.

O particularitate a ultimei decade din septembrie a fost că forțele ruse au intensificat luptele pe direcția Kursk, în timp ce acum nivelul este unul mai scăzut acolo, prioritatea fiind zona Pokrovsk – Kurahove.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel