Zi istorică, Suedia e membră NATO după ce Ungaria a ratificat în cele din urmă aderarea cu o majoritate copleșitoare

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Pal Jonson, ministrul Apărării din Suedia. Foto: Ministerul suedez al Apărării
Pal Jonson, ministrul Apărării din Suedia. Foto: Ministerul suedez al Apărării

Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, reprezentând ultima etapă pentru această țară nordică care și-a exprimat dorința de a se alătura Alianței Nord-Atlantice după declanșarea invaziei ruse în Ucraina acum doi ani, conform informațiilor furnizate de Agerpres, care  citează AFP.

Publicitate

Candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate copleșitoare de voturi (188 dintr-un total de 199), după aproape doi ani de așteptare.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a salutat evenimentul, numind ziua "istorică" după ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO, deschizând astfel ușa pentru integrarea țării scandinave în Alianța Nord-Atlantică.

"Astăzi este o zi istorică", a menționat prim-ministrul suedez pe platforma de socializare X (ex-Twitter). "Suedia este pregătită să își asume responsabilitățile în materie de securitate euroatlantică", a adăugat el, la aproape doi ani de la începerea procesului de aderare.

Așteptarea a fost îndelungată pentru Suedia și drumul său a fost împiedicat de diverse obstacole. Pe lângă negocierile dificile cu Turcia, finalizate cu un vot pozitiv în ianuarie, s-au adăugat întârzierile provocate de liderul naționalist ungar, Viktor Orban. Deși premierul Ungariei și-a exprimat acordul în principiu cu mult timp în urmă, el a cerut "respect" din partea autorităților suedeze, pe care le considera prea critice față de politica sa, înainte de a finaliza procesul.

Federația Rusă are de azi peste 2.600 noi kilometri graniță cu NATO.

 

Prima reacție a României. Bucureștiul salută aderarea istorică a Suediei

 

 

"Astăzi au fost îndeplinite condiţiile pentru a primi Suedia în familia NATO. Contribuţia sa la securitatea euroatlantică este esenţială. Cu Suedia în NATO, vom consolida postura de apărare şi descurajare pe Flancul Estic şi vom continua sprijinul puternic pentru Ucraina. Împreună suntem mai puternici" - Klaus Iohannis, președintele României. 

Fostul premier Nicolae Ciucă, în prezent președintele Senatului, a salutat și el votul istoric al al admiterii Suediei în NATO.

„Votul majoritar decisiv din Parlamentul de la Budapesta elimină ultimul obstacol al admiterii Suediei în NATO. Prin obținerea acordului Ungariei, Alianța Nord-Atlantică ajunge la 32 de membri și își întărește prezența în zona nordică a continentului nostru.

Finlanda și Suedia au aplicat împreună, însă complicațiile geopolitice au făcut ca steagul finlandez să fie ridicat la sediul NATO cu un an mai devreme.

Prin renunțarea la neutralitate a acestor două țări, se încheie două capitole ale istoriei, deschise încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Cele două state nordice au rămas în blocul occidental doar pe plan economic, Finlanda evitând instaurarea unui regim comunist chiar prin această politică externă de neutralitate militară.

Admiterea Finlandei și a Suediei în NATO ne arată că cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie este garanția de securitate prin care democrațiile de tip occidental își pot proteja modul de viață, bunăstarea și perspectivele unui viitor dezvoltat”, a postat în urmă cu puțin timp Nicolae Ciucă, pe pagina personală de Facebook.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel