„Aeronave Eurofighter Typhoon și Aeronave CF-18 Hornet au aterizat vineri, 25 noiembrie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța și în Baza 86 Aeriană de la Borcea.
Detașamentul italian, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru șase luni.
Detașamentul spaniol (piloți și personal tehnic) și aeronavele CF-18 Hornet vor executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Vigilență Aeriană Întărită (enhanced Vigilance Activity) sub comandă NATO, pentru patru luni”, arată Forțele Aeriene Române.
Misiunile de vigilență Aeriană întărită desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele spaniole.
În ceea ce îi privește pe italieni, aceasta este cea de-a treia rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Aeronautica Militare, după cele executate în anul 2019 și în anul 2021.
„Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele italiene”, mai precizează ROAF.
Canada și-a încheiat misiunea în România
Tot azi, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat vineri, 25 noiembrie, alături de ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet, de generalul-locotenent Eric Kenny, șeful Forțelor Aeriene Regale Canadiene, și de generalul-locotenent Viorel Pană, șeful Forțelor Aeriene Române, la ceremonia de încheiere a misiunii eAP (enhanced Air Policing) a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene.
„Îmi exprim recunoștința față de militarii din Forțele Aeriene Regale Canadiene pentru dăruirea și profesionalismul lor. Au adus o contribuție substanțială la protejarea spațiului aerian al NATO, în regiunea Mării Negre, o regiune de importanță strategică, marcată de serioase provocări de securitate“, a transmis secretarul de stat în mesajul său.
Oficialul român a subliniat faptul că parteneriatul dintre România și Canada este unul puternic și în continuă evoluție. La finalul celei de-a șasea rotație la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene (2017-2022) se poate afirma că nivelul cooperării în domeniul politico-militar este unul solid cu multiple perspective de dezvoltare.
Detașamentul canadian, format din 180 de militari (piloți și personal tehnic) şi șase aeronave CF-18 Hornet, a executat misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO timp de patru luni, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române, care au acționat cu aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR. În luna decembrie, misiunea va fi preluată de Forțele Aeriene Italiene, care sunt în curs de dislocare în ţara noastră.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News