„Zeus Lightning II”: Grecia a semnat pentru F-35, urmează România. Câteva diferențe între F-35 pentru România și F-35 grecesc

F-35, sursă foto: U.S. Air Force via Nellis Air Force Base
F-35, sursă foto: U.S. Air Force via Nellis Air Force Base

Grecia a aprobat în mod oficial oferta de cumpărare a avioanelor de luptă de generația a 5-a F-35 Lightning II americane. Informația e confirmată și de oficialii producătorului Lockheed Martin.

 

Grecia a devenit cel mai nou membru din familia F-35, după ce a aderat oficial la programul Joint Strike Fighter iar F-35 se pare că devine treptat avionul "standard" din cadrul forțelor aeriene ale statelor NATO.

Grecia a semnat oficial Scrisoarea de Acceptare (LOA) cu Washingtonul pentru achiziția de avioane de luptă F-35, a anunțat joi ministrul Apărării Nikos Dendias. Informația e confirmată și de Lockheed Martin care a salutat intrarea Greciei în programul F-35.

„Construim o forță militară puternică prin achiziționarea celui mai avansat avion de luptă din lume”, a spus ministrul în timpul unei vizite la Baza Aeriană Elefsina, la vest de Atena.

 

F-35 „Zeus” Lightning II. Grecia va zbura 20 de F-35 de generația a 5-a

 

2. -imagine fara descriere- (f_35_greek_13215200_64207100.jpg)

Grecia va achiziționa 20 de avioane F-35 pentru aproximativ 3.4 miliarde de dolari.

Până în anii 2030, peste 600 de F-35 vor zbura pe cerul aliaților în mai mult de 10 țări europene.

"F-35 va oferi capacități excepționale Forțelor Aeriene Elene, va construi interoperabilitatea între aliații noștri și va consolida eficiența luptei pentru întreaga alianță NATO”, a declarat Locotenentul general al Forțelor Aeriene Mike Schmidt , director și ofițer executiv al programului F-35, potrivit Lockheed.

„De câteva decenii, Forțele Aeriene Elene a fost partenerul nostru și este onoarea noastră să continuăm această relație, deoarece Grecia devine a 19-a națiune care se alătură programului F-35”, a declarat Bridget Lauderdale , vicepreședinte și director general al Lockheed Martin în programul F-35. „F-35 este singurul avion de vânătoare potrivit pentru a consolida suveranitatea și capacitatea operațională a Greciei cu aliații”, a mai adăugat oficialul.

Intrarea Greciei în programul F-35 pare să bată ultimul cui în sicriul turcesc al F-35, după ce Turcia a fost exclusă din program ca urmare a faptului că Ankara a refuzat să renunțe la achiziția de sisteme rusești S-400.

 

România vrea să semneze și ea contractul pentru F-35 cât mai rapid și așteaptă să primească acceptul SUA, în această toamnă. Câteva diferențe în program

 

Așa cum preciza și DefenseRomania, ministrul român al apărării Angel Tîlvăr a declarat că se așteaptă că România să primească în această toamnă acceptul din partea autorităților americane pentru achiziția celor 32 de aeronave F-35, urmând ca mai apoi să fie puse la punct ultimele detalii contractuale pentru semnarea acordului.

Atât România, cât și Grecia vor opera F-35 în varianta F-35A.

Sunt câteva diferențe ce țin de numărul avioanelor și de preț. Desigur, o comparație mai detaliată se va putea face după ce și țara noastră va semna contractul și vor apărea informații tehnice, dar și privind livrările.

Însă conform acordului semnat de Grecia, Forțele Aeriene Elene vor achiziționa 20 de avioane de luptă F-35 la un cost total de 3,4 miliarde de dolari.

Costul acestui program F-35 pentru România este estimat azi la aproximativ 6.5 miliarde dolari, dar fără TVA. Deci mult mai mare, dar și numărul de avioane e mai mare. În comparație cu Grecia, România va achiziționa 32 de avioane F-35, ce vor forma două escadrile. În faza a doua vor mai fi achiziționate în următorii ani încă 16 avioane.

Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

3. F-35 (mode... (whatsapp-image-2024-05-22-at-21-34-38-4_03542100.jpeg)

La greci livrările sunt programate să înceapă în 2028, primele patru avioane rămânând în SUA până în 2030 în scopuri de instruire. Livrările finale sunt de așteptat să fie finalizate până în 2033. Acest lucru e foarte important pentru că putem să avem o idee asupra calendarului. Deci, așa cum își doresc și oficialii noștri, dacă se semnează anul acesta, după 2030 vor ajunge primele avioane cu siguranță.

Ce mai putem adăuga e că Grecia are opțiunea de a comanda alte 20 de F-35, cu planuri de a exercita această opțiune după 2030.

Pentru România prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel