Zelensky participă la summitul de la Ramstein pentru a face lobby pentru furnizarea de sisteme de apărarea aeriană şi arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Germania a furnizat deja Ucrainei 3 sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski.
Germania a furnizat deja Ucrainei 3 sisteme de apărare antiaeriană Patriot. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski.

Președintele Volodimir Zelenski a sosit la baza aeriană Ramstein din Germania la 6 septembrie pentru a lua parte la reuniunea Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei (UDCG), în contextul în care Kievul solicită apărare aeriană și arme cu rază lungă de acțiune pentru a se apăra de agresiunea rusă.

Într-un demers rar, șeful de stat al Ucrainei participă personal la cea de-a 24-a reuniune pentru a face presiuni în vederea livrării mai rapide de ajutoare. Grupul condus de SUA, format din peste 50 de țări, inclusiv toate cele 32 de state membre NATO, a fost înființat pentru a coordona livrările de echipamente militare ale aliaților destinate Kievului.

„Avem nevoie de determinarea partenerilor noștri și de mijloacele necesare pentru a opri teroarea aeriană a Rusiei”, a afirmat Zelenski pe X.

„Este esențial ca toate armele din pachetele de sprijin deja anunțate să ajungă în cele din urmă la brigăzile de luptă. De asemenea, avem nevoie de decizii ferme pe termen lung din partea partenerilor noștri pentru a aduce mai aproape pacea justă pentru care luptăm.”

Reuniunea de la Ramstein are loc în contextul în care Rusia intensifică din nou atacurile aeriene împotriva orașelor ucrainene, subliniind nevoia Ucrainei de livrări mai rapide de sisteme de apărare aeriană. Trupele Moscovei continuă, de asemenea, să forteze liniile de front în regiunea Donețk, în special către un centru logistic cheie al ucrainenilor din orasul Pokrovsk.

Conform obiceiului, reuniunea din 6 septembrie este prezidată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Aceasta va fi prima reuniune după aproape trei luni, ultima având loc pe 13 iunie. Austin a declarat că reuniunea va aborda cele mai urgente nevoi ale Ucrainei, și anume capacitățile de apărare aeriană pentru a contracara atacurile dronelor și rachetelor rusești.

În deschiderea reuniunii, alături de Austin, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, și șeful Statului Major interarme al SUA, Charles Q. Brown, Zelenski a mulțumit partenerilor pentru livrările de echipamente militare, dar a subliniat că multe dintre sistemele antiaeriene promise nu au fost încă furnizate.

Cu o zi în urmă, România a dat aprobarea finală pentru livrarea unui sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot către Ucraina. Alte două sisteme, pe lângă cele cel puțin patru care operează deja în Ucraina, sunt așteptate din partea SUA și a Olandei.

Zelenski intenționează, de asemenea, să facă presiuni asupra aliaților pentru a livra mai multe arme cu rază lungă de acțiune. Kievul a declarat că restricțiile occidentale privind efectuarea de atacuri în interiorul Rusiei și livrările insuficiente de arme cu rază lungă de acțiune împiedică capacitatea Ucrainei de a riposta la atacurile rusești.

„Încercările Rusiei de a trasa linii roșii pur și simplu nu funcționează”, a declarat Zelensky în timpul discursului său de deschidere. SUA și Regatul Unit au menținut restricții privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS sau Storm Shadow, în interiorul Rusiei, numind temerile de escaladare drept unul dintre principalele motive.

„Trebuie să avem capacități cu rază lungă de acțiune... astfel încât Rusia să fie motivată să caute pacea”, a adăugat el.

Zelenski a reamintit că, datorită sprijinului partenerilor, Ucraina a putut desfășura „operațiuni importante” în Crimeea și în alte părți care au contribuit la „restabilirea securității la Marea Neagră și la reluarea exporturilor de alimente”.

„(Președintele rus Vladimir) Putin care nu vrea pace ... El vrea orașele noastre, sau ruinele care rămân din ele”.

În timp ce întâlnirea a luat startul, Austin a dezvăluit, de asemenea, că SUA urmează să anunțe un nou pachet de ajutor în domeniul apărării în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina mai târziu, pe 6 septembrie.

„Acesta va aduce mai multe capacități pentru a satisface cerințele în continuă evoluție ale Ucrainei. Și le vom livra la viteza războiului”, a declarat Austin. Un alt pachet de ajutor pentru apărare, constând în 650 de rachete multirol ușoare (LMM) în valoare de peste 213 milioane de dolari, a fost anunțat mai devreme astăzi de Regatul Unit.

În cadrul vizitei sale în Germania, Zelensky este așteptat să se întâlnească cu cancelarul german Olaf Scholz la Frankfurt pe Main.

La 4 septembrie, Scholz a declarat că Germania a comandat încă 17 sisteme de apărare aeriană IRIS-T pentru Ucraina, potrivit Bloomberg. Până în 2026, Ucraina ar trebui să primească 24 de sisteme IRIS-T de la Germania - 12 din versiunile cu rază medie de acțiune și 12 cu rază scurtă de acțiune.

După vizita sa în Germania, Zelensky se va îndrepta spre Italia pentru Forumul Economic Internațional Ambrosetti pentru a se întâlni cu liderii de afaceri italieni și pentru discuții cu premierul țării, Giorgia Meloni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel