Zelenski vine în România. Trei obiective politice pe care le-ar putea avea președintele Ucrainei la București

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de președintele român Klaus Iohannis, în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European. Foto: Administrația Prezidențială a României
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de președintele român Klaus Iohannis, în marja reuniunii extraordinare a Consiliului European. Foto: Administrația Prezidențială a României

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face mâine o vizită oficială în România. La ora 13:00 va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi şefi de stat vor susţine declaraţii comune de presă, transmite Administraţia Prezidenţială.

Volodimir Zelenski vine în România și este de așteptat să obțină - în urma discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis - asigurări pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina atât în războiul împotriva Rusiei, cât și în privința aderării la Uniunea Europeană.

Expertul Angela Grămadă, specializată pe spațiul post-sovietic și președinte al think tank-ului Experts for Security and Global Affairs (ESGA) a evidențiat succint, pentru DefenseRomânia, care ar putea fi zonele de interes ale vizitei în România a liderului ucrainean. 

În primul rând, Zelenski urmărește confirmarea susținerii României pentru Ucraina, întrucât vorbim de un context regional foarte complicat, crede Angela Grămadă. ”Atacurile continue asupra porturilor regiunii de sud a Ucrainei - cele din regiunea Odesa -  afectează și interesele de securitate ale României, chiar într-o măsură mai ridicată decât până acum”.

În al doilea rând, crede expertul, discuțiile se vor axa și pe subiectul comerțului cu cereale. ”Se vor discuta și aspecte legate de infrastructură - inclusiv cea comună - care să suplimenteze tranzitul de cereale prin România și cred că aceste obiective nu sunt doar pe termen scurt, până la încheierea războiului. Cred că viziunea este pe termen lung, de a îmbunătăți dialogul economic bilateral. Vor fi discuții și pe subiectul infrastructurii portuare și de depozitarea cerealelor ucrainene”

Un obiectiv important pentru oficialii de la Kiev îl reprezintă subiectul Uniunea Europeană, iar președintele Zelenski va încerca cu siguranță să își securizeze susținerea României pentru începerea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE.

”Se apropie evaluarea privind implementarea (de către Ucraina) a recomandărilor UE. Aici Kievul are nevoie de confirmarea susținerii diplomatice și politice a României pentru deschiderea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE. Știm că aici avem câteva dosare-problemă care ar putea să fie semne de întrebare pentru Kiev în privința sprijinului necondiționat al României”, a mai explicat expertul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel