„Suntem deschiși, trimiteți inspectori”. Zelenski respinge dezinformările privind deturnarea ajutorului militar și confirmă că schimbul de informații a ajutat la îmbunătățirea armelor SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: US Army
Foto: US Army

La o întâlnire de miercuri la Londra, delegația ucraineană a prezentat SUA un set de cerințe pe care dorește să le includă în planul de pace american.

Potrivit acestuia, ucrainenii consideră că este cel mai important ca peninsula Crimeea ocupată să nu fie recunoscută oficial drept teritoriu al Rusiei.

Crimeea este, potrivit The Telegraph, un punct cheie de dispută. Recunoașterea controlului rusesc asupra peninsulei ar încălca principiul central al dreptului internațional conform căruia nicio țară nu poate anexa teritoriul altei țări.

În plus, ar fi o încălcare a constituției ucrainene, se arată în poziția Kievului. Prin depunerea acestei cereri, Zelenski speră să împiedice SUA să ofere Rusiei un cadou uriaș prin recunoașterea internațională oficială a Crimeei.

Al treilea punct, potrivit The Telegraph, afirmă că Ucraina ar trebui să fie „în centrul” procesului de pace.

În al patrulea punct, ucrainenii avertizează că Rusia, care va păstra controlul asupra Crimeei chiar și după un eventual acord de pace, va putea amenința cu un atac nu numai asupra Ucrainei, ci și asupra altor țări ale Mării Negre - România,  Bulgaria și Turcia.

Al cincilea și ultimul punct afirmă clar că Rusiei nu ar trebui să i se permită să abuzeze de acord pentru a limita dimensiunea forțelor armate ale Ucrainei sau a bazei industriale de apărare.

 

Crimeea va rămâne cu Rusia, spune Trump

 

Președintele american Donald Trump a declarat că Peninsula Crimeea, pe care Federația Rusă a anexat-o ilegal în 2014, va rămâne în mâinile Moscovei

"Crimeea va rămâne cu Rusia. Și Zelensky înțelege asta și toată lumea înțelege că a fost cu ei (rușii) de mult timp. A fost cu ei cu mult înainte de a veni Trump. Repet, acesta este războiul lui Obama ( fostul președinte american Barack Obama, n.red. ). Acesta este un război care nu ar fi trebuit să se întâmple. Îl numesc un război care nu ar fi trebuit să aibă loc", a spus Trump într-  un interviu.

"Crimeea a mers la ruși. Le-a fost dată de Barack Hussein Obama. Nu eu. (...) Oamenii din Crimeea vorbesc în mare parte rusă. Dar Obama le-a dat-o", a adăugat Trump.

În interviu, președintele SUA a afirmat mai întâi că războiul din Ucraina este războiul fostului președinte Joe Biden, când a fost întrebat de ce i-a luat atât de mult să încheie un acord de pace, pe care îl promisese în 24 de ore. Dar mai târziu a spus în repetate rânduri că acesta a fost războiul lui Obama, adăugând că până acum el l-a învinuit doar pe Biden.

Reporterul l-a întrebat și pe Trump dacă Ucraina ar trebui să renunțe pentru totdeauna la aderarea la NATO.

"Nu cred că ar putea vreodată să intre în NATO. Cred că a fost din prima zi, cred că a fost, cred că asta a făcut să înceapă războiul când au început să vorbească despre aderarea la NATO. Dacă nu s-ar fi vorbit despre asta, ar fi fost o șansă mult mai mare să nu fi început", a răspuns el.

 

Zelenski: ”Suntem deschisi, trimiteți inspectori”

 

Președintele  Zelenski a spus că și-ar dori ca președintele Trump să realizeze că „Rusia este agresorul” și să folosească „puterea” SUA împotriva Moscovei.

"Respect foarte mult faptul că el caută [pacea]. Aceasta este abordarea lui", a adăugat el, referindu-se la Trump. "Dar nu ar trebui să spui că Ucraina... a început acest război. Cred că este dureros să audă poporul nostru. De aceea am răspuns în acest fel."

Zelenski a abordat, de asemenea , preocupările legate de gestionarea și transparența asistenței militare din partea SUA:

El a subliniat că nu există niciun indiciu că ajutorul militar american a fost direcționat greșit. „Suntem deschiși, trimiteți inspectori. Nu există nicio dovadă că pachetele de arme americane trimise în Ucraina au ajuns undeva în străinătate”, a spus el într-un interviu acordat analistului politic Ben Shapiro, citat de united24media.

Zelenski a subliniat că cooperarea dintre cele două state a fost și în beneficiul inovației militare americane. "Statele Unite au primit informații complete și deschise despre drone. Acestea sunt noile arme care nu erau disponibile pentru Statele Unite", a explicat el. „Acum, Statele Unite au primit toată această experiență, toată această dezvoltare”.

În timpul războiului, arată Zelenski, Pentagonul a primit din partea Kievului informații vitale despre armele trimise precum sistemul Patriot sau HIMARS, iar experții în apărare au învățat lecții despre lupta pe un câmp de luptă modern. ”Inginerii și militarii noștri au ajutat la îmbunătățirea multor elemente și specificații ale armelor americane. Acum SUA știu care sunt domeniile în care trebuie sau nu să investească mai mult. Aceste informații sunt clasificate, dar există”, a punctat Zelenski.

În ceea ce privește valoarea ajutorului, președintele ucrainean a ținut să precizeze că acest ajutor nu a venit sub formă de bani, ci mai degrabă ca arme. ”În realitate, am primit (arme) de aproximativ 76 de miliarde de dolari. Este un ajutor semnificativ, dar nu este de 200 de miliarde de dolari”, a subliniat Zelenski.

Amintim că propaganda rusă vehiculează constant informații privind o presupusă deturnare a fondurilor primite de Ucraina. Potrivit rușilor, oficialii NATO au deja aceste informații și le vor folosi împotriva Kievului în perioada următoare.

 

Steve Witkoff a mers iar la Moscova

 

Negociatorul american Steve Witkoff s-a întâlnit vineri la Moscova cu liderul rus Vladimir Putin, consilierul său Iuri Ușakov și, de asemenea, cu negociatorul Kirill Dmitriev, notează TASS. 

Potrivit Bloomberg, Witkoff ar putea discuta și subiectul recunoașterii peninsulei Crimeea ca teritoriu rusesc.

De asemenea, SUA mai doresc ca Rusia să returneze Ucrainei controlul centralei nucleare Zaporijia, pe care a confiscat-o la începutul unei invazii la scară largă. Washingtonul a plănuit deja să transfere instalația sub controlul său, astfel încât să poată furniza energie ambelor părți, a raportat Bloomberg.

Statele Unite ar dori, de asemenea, să asigure navigația Ucrainei pe râul Nipru și să oblige rușii să se retragă din partea din regiunea Ucrainei Harkov pe care o ocupă în prezent.

Putin cere ca regiunile Lugansk, Donețk, Zaporizhia și Herson să fie recunoscute drept teritoriu al Federației Ruse, deși rușii nu au reușit încă să ocupe complet aceste zone.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel