Înaltul oficial ucrainean a făcut precizări pe acest subiect, într-un interviu acordat canalului italian Rai 1, răspunzând, astfel, la declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron, atât despre faptul că niciuna dintre părți nu ar trebui să fie umilită după război, cât și despre găsirea căilor de ieșire a Rusiei din această situație, relatează publicația Ukrinform, pe 13 mai.
"Nu ar trebui să căutăm o cale de ieșire pentru Rusia. Și domnul Macron o face degeaba. Pentru că, până când, Rusia va vrea și înțelege că are nevoie de ea (ieșirea din război – nota Ukrinform), nu va căuta nimic, nicio ieșire. Poate Emmanuel (Macron – nota Ukrinform) știe ceva mai mult. Știu că a vrut să găsească niște rezultate la mediere, dar nu a găsit. Și nu din partea noastră, ci din partea rusă.
Și să-mi ofere câteva lucruri legate de concesii asupra suveranității noastre pentru a salva reputația președintelui Putin nu este foarte corect din partea anumitor lideri. Și nu suntem pregătiți să salvăm ceva pentru cineva și să ne pierdem teritoriile pentru asta. Este nedrept. Și este doar o pierdere de timp (cu aceste propuneri – nota Ukrinform)", a declarat Zelenski.
În continuare, președintele Zelenski a dat o replică și afirmației președintelui Macron, potrivit căreia catastrofa mondială provocată de Hitler a fost posibilă datorită faptului că Germania a fost umilită după primul război mondial.
Hitler s-a „născut” la vremea lui și nu pentru că Germania s-a simțit umilită sau slabă sau pentru că ar fi vrut să reconstruiască economia și nu a putut găsi o cale de ieșire, a precizat Zelenski.
"Nu. Nu, nu din nou! Nu există scuze pentru nazism! Pur și simplu nu există. Nu există. Nazismul este o slăbiciune. Este o slăbiciune interioară, pentru că este mai ușor să ucizi și să iei pe altcineva decât să gândești pentru tine, caută, inventează, pentru a dezvolta economia și a câștiga bani”, a declarat președintele ucrainean.
În plus, potrivit lui Zelensky, Hitler a început un război pe scară largă și pentru că i s-a permis să facă acest lucru, Europa și lumea i-au permis să facă acest lucru. "Alții și mediul lor i-au permis lui Hitler să devină Hitler. Lui Hitler i s-a oferit ocazia să se gândească la împărțirea lumii, datorită slăbiciunii liderilor Europei și a anturajului lor", a spus Zelenski.
Zelenski a criticat și comportamentul liderilor europeni, care, după 2014, au favorizat Rusia
Președintele ucrainean a menționat că [liderii Europei – nota autorului] și-au dorit să facă același lucru cu Rusia în toți acești ani, din 2014. "Cum să-i găsesc o oportunitate, cum să găsești o abordare față de ea. Cineva căuta o abordare, cineva dorea să fie prieteni. Au fost multe. Dar, Rusia, pe 24 februarie, a arătat că toate concesiile sunt zadarnice și ea va face, ce are de făcut. Și acum o face. Și nu este nevoie acum ca Emmanuel să facă anumiți pași diplomatici. Istoria nu iartă acest lucru", a subliniat Zelenski.
Rusia a tras o cortină istorică față de Ucraina. Cândva, într-un viitor indepărtat, relațiile, poate, vor fi restabilite, a apreciat președintele ucrainean.
„Nu cred că el (Putin) va fi capabil să-și salveze reputația. Și sincer, nu cred că va exista un viitor pentru acest om. Cred că trebuie să ne gândim la ce se va întâmpla cu Rusia în viitor. În calitate de președinte al Ucrainei, mă gândesc în primul rând la ceea ce vom avea, pentru că aceștia sunt vecinii noștri și în orice caz vor veni alți președinți după noi, alții după ei”, a declarat Zelenski.
El a adăugat că generațiile se vor schimba, pentru că nimeni nu se va muta nicăieri, pentru că fiecare țară are propriile pământuri și granițe. Șeful statului a subliniat că, odată cu acest război, Rusia a tras o cortină istorică. Cândva, în viitor, relațiile dintre cele două țări ar putea fi restabilite de generațiile viitoare.
Zelenski consideră că însuși statul rus este în pericol datorită acțiunilor lui Putin
„Salvează reputația ... Cred că trebuie să-și salveze statul, astăzi. Nu ar trebui să mă gândesc la asta, este statul lor și societatea lor, dar am dreptate, pentru că mi-ai pus întrebări, așa că răspund. Să salveze statul. Ei trebuie să păstreze ceea ce, de altfel, nu a fost construit de ei, nu de această putere politică, ci a fost construit înainte de asta. Acum o sută, două sute, trei sute de ani, acum cinci sute de ani”, a răspuns Zelenski la întrebarea unui jurnalist.
Zelensky a adăugat că astăzi, din cauza acțiunilor lui Putin, întreaga lume se îndepărtează de faptul că Rusia este o țară cu istorie bogată, iar în străinătate, oamenii se îndepărtează de cetățenii vorbitori de limbă rusă.
„Apărând limba rusă, cum spune el, îi pune cruce. Avem mulți oameni care vorbeau rusă și o vorbesc și acum, dar nu o vor mai vorbi. (…) Prin acțiunile sale, el (Putin – nota autorului) se îndepărtează de limba, de cultura și de istoria lor. Și oamenii nu vor să audă despre asta”, a spus președintele Ucrainei.
Președintele francez Emmanuel Macron insistă asupra unei încetări a focului, cât mai curând posibil, și a unor discuții între Ucraina și Rusia pentru realizarea păcii. Adresându-se reporterilor din Parlamentul European, el a mai spus că Franța, ca și întreaga Uniune Europeană, sprijină Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse, dar când războiul se va termina, niciuna dintre părți nu trebuie umilită, precizează Ukrinform.
Comentariul autorului: Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut mai multe discuții cu omologul său rus, Vladimir Putin, chiar și după începerea războiului din Ucraina, dar fără niciun efect vizibil. Desigur, nu au fost date publicității toate detaliile, dar, se pare că Rusia este interesată acum de încetarea luptelor, însă cu rămânerea forțelor sale pe actualele poziții.
În momentul de față, războiul merge prost pentru Moscova. Marea majoritate a experților militari occidentali sunt convinși că Ucraina își va elibera întregul teritoriu de sub ocupația rusească, iar sprijinul cu armament din partea țărilor NATO va accelera acest proces. Inclusiv, în China, anumiți analiști au început să pună la îndoială victoria Rusiei.
Fostul comandant al Forțelor Terestre americane din Europa, generalul-locotenent (în retragere) Ben Hodges, a precizat, ieri, că până la sfârșitul verii, ucrainenii au toate șansele să readucă linia frontului, cum era pe 23 februarie.
În evaluarea de ieri, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) aprecia că puternicul grup de forțe rus de la Izium (format din 20 de grupuri de luptă de nivel batalion), despre care Moscova credea că va fi decisiv în estul Ucrainei, nu își va îndeplini misiunea inițială, de încercuire largă a forțelor ucrainene din zona Sloviansk – Kramatorsk – Severodonețk. ISW este un think tank american specializat în analiză militară și relații externe. În consiliul de conducere se află mai mulți generali, inclusiv David Petraeus, fost director al CIA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News