Volodimir Zelenski: Propunerea Rusiei de încetare a focului pe câmpul de luptă este o capcană

Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor.  Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.
Cum se pregătesc forțele armate ucrainene pentru dezocuparea teritoriilor. Colaj foto realizat de Ukrainska Pravda.

În cadrul unui interviu acordat pentru The Guardian pe 31 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea că Ucraina ar avea vreun beneficiu în urma unei pauze a luptelor, subliniind în schimb că un acord de încetare a focului va permite Rusiei să se regrupeze și să-și refacă puterea de luptă.

„Rusia are nevoie de o pauză pentru a-și stabiliza poziția pe câmpul de luptă”, a declarat Zelenski. „Rusia are mai multe echipamente decât noi, dar are și deficite. Îi lipsesc militarii cu experiență, obuzele de artilerie și rachetele”.

„Prin urmare, o pauză va fi benefică cu siguranță Rusiei, nu nouă […] O astfel de încetare a focului ar fi o capcană”, a punctat liderul ucrainean.

Dacă Rusia reușește să-și refacă forțele în timpul unei pauze în luptă, va putea deveni suficient de puternică pentru a emite ultimatumuri Ucrainei, cum ar fi cedarea teritoriilor, angajamentul de a nu se alătura alianțelor precuma NATO sau alte condiții nedorite, el detaliat Zelenski.

 

Bidel va lipsi de la Summitul de pace din Elveția

 

Comentariile președintelui au venit în timp ce Ucraina se pregătește pentru viitorul summit global pentru pace, care este programat să aibă loc în Elveția în perioada 15-16 iunie. Aproximativ 90 de țări și-au confirmat deja participarea începând cu această săptămână

Zelenski speră că summitul va aborda mai multe domenii cheie, cum ar fi securitatea energetică, schimbul de prizonieri, întoarcerea copiilor deportați, securitatea alimentară globală și alte subiecte.

Președintele ucrainean va susține în continuare formula de pace în 10 puncte, în cadrul căreia una dintre condițiile cheie este retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina.

Rusia nu a fost invitată la discuții, dar gazdele elvețiene au spus că, „mai devreme sau mai târziu”, reprezentanții Moscovei vor trebui să ia parte la proces. În replică, Kievul a avertizat că Rusia va încearca să perturbe summitul.

Bloomberg a anunțat în mai că președintele american Joe Biden foarte probabil nu va participa la summit, ceea ce a stârnit critici din partea lui Zelenski.

„Cred că summitul pentru pace are nevoie de președintele Biden, iar alți lideri au nevoie de președintele Biden pentru că se vor uita la reacția SUA”, a declarat Zelenski deși, potrivit oficialilor  americani, Kievul a programat summitul în condițiile în care fusese informat că Biden nu va putea participa, în locul acestuia urmând a se prezenta un înalt oficial încă neanunțat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel