Zelenski plănuiește un nou summit de pace cu participarea Rusiei. Răspunsul previzibil al Moscovei: Procedura echivalează cu o ”fraudă”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Ucraina / Sursa: DefenseRomania, mapchart
Harta Ucraina / Sursa: DefenseRomania, mapchart

Rusia nu va participa la nicio continuare a „summitului de pace” care a avut loc în iunie în Elveția, pentru că întreaga procedură echivalează cu o „fraudă”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova.

Rusia nu va participa la niciun summit de pace, care va fi prezentat ca o continuare a summit-ului din iunie din Elveția. Nu se va întâmpla chiar dacă oficialii ruși ar fi invitați acolo, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Rusia nu a fost invitată la summitul din iunie, la care au participat delegații din peste 90 de țări ale lumii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că speră să organizeze o continuare a summit-ului până la sfârșitul anului, la care va participa și Rusia.

 Moscova a calificat discuțiile, la care au participat delegații din peste 90 de țări, drept nesemnificative, având în vedere că Rusia însăși nu a participat la ele.

„Acest proces nu are nimic de-a face cu rezolvarea (conflictului ruso-ucrainean)”, a spus Zaharova. „Aceasta este o altă manifestare a înșelăciunii din partea anglo-saxonilor și a păpușilor lor ucrainene”, a adăugat ea.

 

Pozițiile Rusiei și Ucrainei

 

Ucraina și aliații săi occidentali „nu se gândesc la pace”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Zaharova a spus acest lucru în contextul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei la începutul lunii august și al apelurilor repetate ale lui Zelenski ca aliații occidentali să-și aprovizioneze țara cu arme cu rază lungă de acțiune.

Potrivit oficialului, Rusia este pregătită să discute „propuneri cu adevărat serioase” care să țină cont de situația „de la fața locului”, așa cum numește Rusia la faptul că a anexat ilegal patru regiuni ucrainene, pe care le controlează parțial.

Înainte de summitul din iunie din Elveția, președintele rus Vladimir Putin a stabilit condițiile în care Rusia va începe negocierile cu Ucraina. Printre acestea se numără că Kievul va renunța la cele patru regiuni pe care Moscova le revendică acum ca fiind proprii. De la intrarea armatei ucrainene în regiunea Kursk, Moscova spune că nu poate negocia cu Kievul cât timp trupele sale se află în regiunea rusă.

Încă din 2022, Zelenski și-a prezentat „formula de pace” în zece puncte în timpul unui discurs virtual adresat liderilor mondiali la summitul Grupului celor 20 din noiembrie din Bali, Indonezia.

Ucraina spune că trebuie găsită o formulă pentru o ”pace dreaptă”. Condițiile Kievului se axează pe: respectarea integrității teritoriale (inclusiv cele patru regiuni ocupate + Crimeea), despăgubiri corecte și pedepsirea crimelor de război și a celor de genocid.

Formula de pace conține următoarele puncte:

  • securitate nucleară

  • siguranța alimentară

  • securitate energetică

  • eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților

  • punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale

  • retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților 

  • restabilirea justiției

  • lupta împotriva distrugerii habitatelor

  • prevenirea escaladării

  • confirmarea sfârșitului războiului

 

Planurile lui Erdogan și a lui Orbán

 

La summitul organizației de cooperare de la Shanghai, în Kazahstan, președintele turc Erdogan i-a prezentat lui Putin propunerea pentru obținerea păcii în Ucraina, în timpul întâlnirii bilaterale de miercuri. Detaliile acestei propuneri nu sunt cunoscute public.

Cu toate acestea, potrivit presei, Erdogan consideră că Turcia este capabilă să creeze o bază adecvată pentru un acord de încetare a focului, din care să iasă pace durabilă. „El și-a exprimat încrederea în posibilitatea unei soluții echitabile care să satisfacă ambele părți”, a rezumat apoi reacția lui Putin la planul turc.

Un alt factor de pace în această săptămână este premierul ungar Viktor Orbán. El și-a prezentat planul de pace președintelui Zelenski în timpul unei vizite la Kiev, la o zi după ce Ungaria a preluat președinția Uniunii Europene.

Potrivit Unian, Orbán a propus un „armistiu imediat” care ar îngheța actualul front de luptă. În mod paradoxal, conform planului său, Rusia ar ceda mai puțin decât în ​​formula avansată de Moscova. Evident, Zelenski a respins planul lui Orbán.

Rusia „prin intermediari ciudați cere literalmente restituirea deciziei informale privind interzicerea loviturilor defensive pentru Ucraina”, a comentat Mîkhailo Podoliak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, despre planul ungar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel