Trump face valuri și spune că Zelenski e dispus să renunțe la Crimeea. Președintele SUA îi cere lui Putin să oprească focul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta conflictelor înghețate în Europa, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Photo credit: Warsaw Institute
Harta conflictelor înghețate în Europa, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Photo credit: Warsaw Institute

Președintele american Donald Trump consideră că președintele ucrainean Volodymyr Zelenski este gata să încheie un acord de pace cu Rusia, care ar include renunțarea la Crimeea. Potrivit Sky News, Trump a spus că în timpul întâlnirii de la Vatican, părțile au reușit să discute problema peninsulei ocupate.

Totodată, Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, "să înceteze să mai tragă" şi să încheie un acord privind Ucraina.

„Oh, cred că da”, le-a spus Trump reporterilor când a fost întrebat dacă crede că Zelenski este gata să „renunțe” la teritoriul pe care Rusia l-a ocupat în 2014.

„Să vedem ce se întâmplă în următoarele zile... Nu-mi vorbiți despre Crimeea, vorbește cu Obama și Biden despre Crimeea”, a adăugat el, făcând referire la faptul că peninsula Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, când Barack Obama era președinte al SUA.

Trump a mai spus că întâlnirea sa cu Zelenski la înmormântarea Papei Francisc a mers bine.

„Văd că a devenit mai calm, cred că înțelege imaginea, cred că vrea să facă o înțelegere”, a spus el despre conversația cu Zelenski.

În același timp, așa cum scrie The Telegraph, surse din guvernul britanic au spus că sunt optimiste în ceea ce privește progresul negocierilor pentru a pune capăt războiului.

„Pentru prima dată după mult timp, toate părțile sunt destul de pozitive, gândindu-se că toată lumea se mișcă în aceeași direcție și toată lumea își dorește ca următoarele zile să fie decisive”, a declarat sursa publicației.

În prezent, este de așteptat ca negociatorii ucraineni și ruși să discute în mod direct detaliile planului, care include înghețarea liniilor frontului și renunțarea Ucrainei la Crimeea, în viitorul apropiat.

După cum se știe, scurte discuții între președinții Ucrainei și Statelor Unite au avut loc pe 26 aprilie la Vatican, înainte de înmormântarea Papei Francisc. A fost prima lor întâlnire personală de la conflictul de la Casa Albă din februarie, când părțile nu au fost de acord cu privire la termenii unui acord de pace.

În plus, întâlnirea a avut loc după declarațiile echipei Trump că s-ar putea retrage din negocieri și întreruperea consultărilor de la Londra . Potrivit rapoartelor presei, partea americană a fost revoltată de reticența Ucrainei de a face concesii teritoriale.

După întâlnire, Trump a scris online că bombardarea Ucrainei îl face să creadă că Putin ar putea să nu vrea să se termine războiul , așa că merită să-l presați cu noi sancțiuni.

"Vreau să înceteze să mai tragă. Staţi jos şi semnaţi acordul", a declarat Trump pe pista aeroportului Morristown din Bedminster, statul New Jersey (est). 

Amintim că recunoașterea Crimeei, anexată ilegal de Federația Rusă, este unul din punctele pe care SUA vor să le impună în procesul de pace.




Putin folosește tactica sovietică 

 

Rusia folosește tactici de întârziere în negocierea unui încetare a focului în Ucraina. Nu spune niciodată nu, dar respinge punctele individuale și încearcă să schimbe tonul acordului pentru ca acesta să fie mai favorabil Moscovei.

CNN subliniază că Putin este un manipulator capabil, iar echipa sa include oameni experimentați cu o vastă experiență în politica și negocierile internaționale.

John Lough, care conduce departamentul de politică externă la Centrul Noua Strategie Eurasiatică, este de părere similară: „Putin joacă un joc de așteptare pentru că crede că timpul este de partea lui și că poate pune Ucraina într-o poziție și mai dezavantajoasă și, cu ajutorul Washingtonului, să convingă Kievul și aliații săi europeni că nu există alternativă la o soluționare pașnică conform cererilor ruse”.

„Amânarea, a discuta asupra fiecărui detaliu sau a spune nu fără a spune clar nu este o tactică rusă clasică pe care Putin și negociatorii săi de top au folosit-o de mai multe ori în trecut, cum ar fi în timpul discuțiilor de încetare a focului din Siria”, subliniază CNN. 

Așteptările lungi sunt ceva cu care Moscova are multă experiență. În 1950, Stalin l-a lăsat pe liderul nord-coreean Kim Il-sung să aștepte săptămâni întregi înainte de a accepta să atace Coreea de Sud.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel