Zelenski, o nouă solicitare către aliaţii occidentali: NATO poate doborî drone și rachete ruseşti care atacă Ucraina, la fel ca în Orientul Mijlociu, dar noi încă nu avem un acord

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Soldați americani aflați într-un vehicul M-SHORAD Stryker. Sursa foto: Paulius Peleckis/Getty Images.
Soldați americani aflați într-un vehicul M-SHORAD Stryker. Sursa foto: Paulius Peleckis/Getty Images.

După o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că țările NATO își vor schimba poziția cu privire la protejarea spaţiului aerian al Ucrainei.

În cadrul unei conferințe de presă după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Volodimir Zelenski a declarat că nu vede nicio diferență fundamentală în problema protejării spațiului aerian al Israelului, care este ajutat de aliați să doboare rachete și drone iraniene, și al Ucrainei.  

„Astăzi am vorbit despre nevoile de apărare aeriană ale Ucrainei și despre cooperarea cu vecinii săi. Vedem, în special, cum viețile oamenilor din Orientul Mijlociu pot fi protejate datorită unității aliaților noștri. Doborârea în comun a rachetelor iraniene nu este diferită de doborârea rachetelor rusești și de doborârea dronelor de atac Shahed livrate de Iran, care leagă regimurile rus și iranian”, a precizat Zelenski.

Zelenski a declarat că se așteaptă ca NATO să își schimbe abordarea pentru a ajuta Ucraina să își apere spatiului aerian.

„Mai multă determinare din partea partenerilor din regiunea noastră este ceea ce este necesar pentru a pune capăt terorii rusești. Vom continua să ne convingem partenerii”, a spus președintele Ucrainei.

Rutte, răspunzând la aceeași întrebare, a evitat un răspuns detaliat cu privire la posibilitatea că statele membre NATO să se implice direct în doborârea rachetelor rusești care intra în spaţiul aerian al Ucrainei.

Cu toate acestea, Zelenski a adăugat o frază scurtă potrivit căreia „aliații nu sunt pregătiți [să apere cerul ucrainean - n.r.]”.

Anterior, ministrul polonez de externe a declarat că Polonia și alte țări vecine Ucrainei trebuie să doboare rachetele rusești înainte ca acestea să intre în spațiul lor aerian.

Ministerul polonez de Externe a precizat că Sikorski și-a exprimat o opinie personală şi nu poziția guvernului.

De asemenea, presa din România a aflat neoficial că Parlamentul vrea să discute modificarea legislației care ar permite doborârea dronelor care intră în spațiul aerian al țării noastre. După cum se știe, dronele Shahed doborâte s-au prăbușit în mod repetat pe malul românesc al Dunării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel