Zelenski: Kremlinul plănuiește o campanie de destabilizare a Ucrainei. Există riscul declanşării unei lovituri de stat

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia pune la cale o campanie de destabilizare a Ucrainei, cunoscută sub numele de "Maidan 3", cu scopul de a semăna haos și, în cele din urmă, de a promova o lovitură de stat, a declarat președintele Volodimir Zelenski în fața reporterilor la 16 noiembrie.

Zelensky a citat informații de la serviciile secrete ucrainene, precum și informații provenite din țările occidentale. El nu a prezentat documente pentru a-și susține afirmația.

"Maidan este (o) lovitură de stat pentru ei, așa că (numele) operațiunii este de înțeles", a declarat Zelenski.

Maidan se referă la revoluția EuroMaidan din 2014, care a dus la înlăturarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care a culminat în Piața Independenței din Kiev, cunoscută în ucraineană sub numele de Maidan Nezalezhnosti.

Piața a fost, de asemenea, locul principal al Revoluției Portocalii din 2004, în care protestatarii au manifestat împotriva unor alegeri considerate pe scară largă ca fiind fraudate.

Revoluția portocalie l-a împiedicat pe Ianukovici (aflat la prima sa candidatură) să devină președinte. Pro-occidentalul Viktor Iușcenko a fost declarat câștigătorul de drept al alegerilor.

Maidan, ca termen politic, și-a primit numele de la protestul din 2004.

La 1 noiembrie, serviciile ruse de informaţii au lansat un ''atac informațional'' de amploare, denumit ''Maidan-3'', cu scopul de a destabiliza Ucraina, se arata într-o investigaţie media a publicaţiei ucrainene ONLINE.ua care citează surse din domeniul securității și apărării. 

Investigaţie începe printr-un îndemn adresa ucrainenilor că ar trebui să-și amintească faptul că "războiul de uzură" se referă şi la rezistența societăţii civile la confruntările interne pe care Rusia le provoacă în mod constant în Ucraina. Astfel, a putut fi stabilit ca serviciilor ruse de informaţii şi-au propus să deruleze, în perioada noiembrie-decembrie 2023, o amplă campanie de discreditare a Ucrainei.

Publicaţia ucrainene ONLINE.ua precizează că această nouă operaţiunea, parte a unui război informaţional derulat de mai mult timp, a fost supervizată de prim-adjunctul șefului de stat major al administrației prezidențiale ruse, Serghei Kirienko, iar ideologul a fost Vladislav Surkov, unul dintre autorii proiectului Novorossiya.

Stârnirea nemulțumirilor interne a fost o strategie obișnuită pe care Kremlinul o folosește pentru a încerca să destabilizeze țările pe care Rusia dorește să le controleze sau să aibă mai multă influență.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat la 6 octombrie că fondatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a încercat o lovitură de stat împotriva sa, ca parte a unui complot mai amplu de destabilizare a țării, precizează KyivIndependent.

Complotul a eșuat în cele din urmă, dar Rusia a continuat să direcționeze bani în Moldova pentru a destabiliza țara, inclusiv prin presupuse cheltuieli de peste un miliard de lei moldovenești (55,45 milioane de dolari) pentru a influența alegerile locale de la începutul lunii noiembrie.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel