România și Polonia, două țări cu economii net inferioare celor din statele mari din vestul Europei, joacă un rol crucial pentru supraviețuirea Ucrainei în fața agresiunii rusești, începută în 2014 și escaladată pe 24 februarie 2022.
Așa cum remarca și fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională George Scutaru, poziționarea României are un impact direct pentru vecinii noștri de la est.
Potrivit lui George Scutaru, care este în prezent CEO-ul think tank-lui New Strategy Center, Statele Unite nu pot asigura Kievului un lucru vital - accesul la piețele de export internaționale pentru mărfurile ucrainene, rol care este asumat de Polonia și în special de România.
În acest sens, președintele Zelenski a purtat marți discuții telefonice cu președinții român și polonez.
Din comunicatele președinției ucrainene reiese că Zelenski a discutat, atât cu Iohannis, cât și cu Duda, despre viitorul summit NATO de la Washington și despre cooperarea în domeniul apărării.
Subiectul garanțiilor de securitate pentru Ucraina a fost atins în ambele discuții
Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis
Bucureștiul s-a alăturat deja țărilor dispuse să ofere Ucrainei garanții de securitate. Cei doi președinți au agreat începerea discuțiilor privind detaliile acestui mecanism de securitate.
În cazul Poloniei, care încă nu se află printre ”garanții de securitate”, Zelenski a discutat cu Duda aderarea Poloniei la declarația comună a liderilor „Grupului celor șapte” privind garanțiile de securitate pentru Ucraina.
Despre asistența de securitate pe care cele două țări o pot asigura Ucrainei, direct sau indirect
Volodimir Zelenski și președintele Poloniei, Andrzej Duda
Zelenski a discutat cu președintele polonez despre cooperarea industriei ucrainene cu sectorul de apărare din Polonia pentru a nevoile de securitate ale Ucrainei.
În discuția cu președintele Iohannis a fost abordată cooperarea bilaterală privind antrenamentul piloților ucraineni de F-16, care se desfășoară la Centrul de pregătire de la Baza 86 Aeriană Borcea, de lângă Fetești.
Exporturile produselor ucrainene
De altfel, în cazul Poloniei a liderii celor două state au abordat și o altă chestiune bilaterală spinoasă. "Granița noastră comună ar trebui să fie o adevărată graniță europeană. O graniță a unității. Nu ar trebui să existe granițe între popoarele noastre", a spus Biroul președintelui, Zelenski. Deși nu au fost oferite detalii, mai mult ca sigur, a fost discutată și problema tranzitului prin Polonia a produselor agricole ucrainene.
Pe de altă parte, președintele ucrainean a punctat rolul României pentru exportul cerealelor ucrainene, arătând că țara noastră a crescut capacitatea pentru tranzit, de la 2 la 3 milioane de tone, ținta fiind atingerea țintei de tranzit de 4 milioane de tone.
La rândul său, președintele României a apreciat eforturile Ucrainei pentru adaptarea legislației privind minoritățile naționale, se mai arată în comunicatul președinției ucrainene.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News