Kiev avertizase anterior împotriva oricăror negocieri care nu implică Ucraina şi pe occidentali.
"Doreşte să manipuleze dorinţa preşedintelui Statelor Unite ale Americii de a se ajunge la pace", a afirmat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic pe reţelele de socializare.
Potrivit preşedintelui ucrainean, Vladimir Putin, care a lansat invazia masivă a Ucrainei în februarie 2022, este de fapt dispus să continue războiul şi să "manipuleze liderii internaţionali".
"Sunt convins că nicio manipulare rusă nu poate reuşi acum", a ţinut el să sublinieze.
Moscova, Kievul şi aliaţii lor urmăresc să vadă ce poziţie va adopta imprevizibilul lider la Casa Albă în privinţa conflictului ucrainean, pe care a pretins în repetate rânduri că vrea să îl încheie fără a explica vreodată intenţiile sale.
O conversaţie mult discutată, dar încă nerealizată, între Donald Trump şi Vladimir Putin este văzută ca un pas important. De o săptămână, atât Kremlinul, cât şi Casa Albă asigură că doresc acest dialog.
Preşedintele american "a declarat că este pregătit să lucrăm împreună", şi-a exprimat vineri mulţumirea Vladimir Putin într-un interviu la televiziunea de stat.
"Am spus întotdeauna, şi vreau să subliniez din nou acest lucru, că suntem pregătiţi pentru aceste negocieri asupra problemelor ucrainene", a adăugat el.
Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, declarase că aşteaptă "semnale" de la Washington pe această temă. Dar nu a oferit nicio indicaţie cu privire la calendarul sau natura acelor semnale. Preşedintele Trump a declarat joi că este gata să se întâlnească cu Vladimir Putin "cât mai curând posibil" sau chiar "imediat".
Denunţând "un război ridicol", el a dat asigurări că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, este "gata să negocieze un acord".
În ce îl priveşte, Vladimir Putin a declarat că "criza din Ucraina" din 2022, anul în care a început conflictul, ar fi putut fi evitată dacă Donald Trump "ar fi fost preşedinte, dacă nu i s-ar fi furat victoria în 2020".
El a preluat astfel afirmaţiile nefondate ale preşedintelui american cu privire la presupusa fraudă electorală în 2020.
La Kiev, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a denunţat faptul că preşedintele rus vrea să "negocieze soarta Europei fără Europa" şi "să vorbească despre Ucraina fără Ucraina".
Ucraina se teme că va fi împinsă la masa negocierilor într-o poziţie nefavorabilă, deoarece întâmpină dificultăţi pe front, şi că va fi forţată să-şi cedeze teritoriile ocupate de Rusia.
Volodimir Zelenski, mult timp ostil oricăror negocieri cu Moscova, a vorbit recent despre această posibilitate, dar a condiţionat-o de garanţii solide de securitate din partea Occidentului.
În ceea ce îl priveşte, Kremlinul cere în esenţă capitularea Ucrainei, renunţarea la aderarea la NATO şi păstrarea teritoriilor ucrainene a căror anexare a revendicat-o. Condiţiile sunt considerate inacceptabile de către Kiev.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News