Zelenski a promulgat Legea minorităților naționale. Diaconescu: ”Un gest contraproductiv al Kievului. Se transmite un semnal ambiguu”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Volodimir Zelenski, a promulgat, pe 29 decembrie, legea privind minoritățile naționale din Ucraina, scrie Interfax - Ucraina.

Noua lege privind minoritățile naționale va intra în vigoare în șase luni și abrogă vechiul act normativ privind minoritățile, scrie publicația ucraineană.

Legea promulgată de președinte stabilește definiția minorităților naționale; drepturile, libertățile și obligațiile persoanelor aparținând minorităților naționale, trăsături ale politicii de stat pentru punerea în aplicare a drepturilor și libertăților reprezentanților minorităților naționale, competențele organului executiv central care implementează politica de stat în domeniul apărării drepturilor și libertăților persoanelor aparținând minorităților naționale.

Totuși, în noua lege nu există nicio prevedere privind utilizarea limbii materne în instanțele judecătorești și persistă neclarități privind aplicarea concretă a prevederilor privind utilizarea limbilor minoritare în administrație, în zonele locuite în mod tradițional de persoane aparținând minorităților naționale.

MAE român a catalogat adoptarea legii minorităților în forma actuală drept un act ”regretabil (...) în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția”

 

Cristian Diaconescu: ”Transmiți un semnal ambiguu unor state care sprijină extraordinar statul ucrainean”

 

O opinie similară a venit și de la fostul ministru român de externe Cristian Diaconescu, care, întrebat fiind despre decizia Ucrainei de a adopta noua reglementare privind persoanele aparținând minorităților naționale, a declarat pentru Digi24 că autoritățile de la Kiev au acționat în grabă.

”Mi se pare un gest contraproductiv, în acest moment, al Kievului. Nu înțeleg de ce a trebuit să abordeze atât de direct o temă sensibilă, rămasă nesoluționată și neclarificată de zeci de ani”, consideră fostul consilier prezidențial.

Diaconescu remarcă inflexibilitatea decidenților de la Kiev privind abordarea în cheie europeană a problematicii persoanelor aparținând minorităților naționale.

”De ce a a fost nevoie tocmai acum de un proiect de lege, doar parțial corespunzător standardelor europene, Ucraina fiind în proces de integrare în UE?”, se întreabă fostul șef al diplomației române.

Potrivit acestuia, Parlamentul ucrainean s-a grăbit cu adoptarea legii minorităților, cu atât mai mult cu cât tema este importantă pentru vecinii Ucrainei, care sunt membri NATO și UE - Polonia, Slovacia, Ungaria și România

”Nu cred că era cazul să transmiți un semnal ambiguu acestor state care sprijină extraordinar statul ucrainean”, mai arată Diaconescu.

Acesta consideră că, în cele șase luni, cât este termenul de implementare a legii, obiecțiile Comisiei de la Veneția, dar și angajamentele președintelui Zelenski ar putea fi implementate.  ”Nu văd de ce nu ar putea fi făcute ajustările necesare în cele 6 luni”, conchide fostul ministru de externe.

***

În ultimii ani, în Ucraina au fost adoptate legi privind educația și limba, al căror scop a fost, potrivit unor reprezentanți ai minorităților afectate, acela de a scoate limba maternă din viața publică. Acest lucru a fost îndreptat în primul rând împotriva limbii ruse, dar utilizarea limbii altor naționalități a fost, de asemenea, restricționată.

Trebuie ținut seama că principala minoritate de pe teritoriul Ucrainei, cea rusă, este chiar unul dintre motivele/justificările pentru care Vladimir Putin a declanșat invazia neprovocată a Ucrainei.

Astfel, conform ultimului recensământ ucrainean din 2001, 22,18% din populație erau reprezentanți ai unei minorități naționale. Rușii constituiau cel mai mare grup etnic și reprezentau 17,3% din populație.

Totuși, dincolo de situația cu totul specială în care se află acum statul ucrainean, ceea ce deranjează cel mai mult în privința adoptării legii minorităților naționale este lipsa de transparență și de comunicare a oficialilor de la Kiev, care nu au ținut seama nici de recomandările organismelor competente în domeniu, nici de solicitările statelor vecine implicate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel