Capabilă să lovească ținte la 700 de kilometri distanță și să atingă viteze de 700 km/h, Peklo a devenit cunoscută public pentru prima dată în decembrie 2024, când primul lot de astfel de aparate a fost predat Forțelor Armate ucrainene. De atunci, racheta și-a demonstrat eficacitatea în lupta reală, lovind și provocând distrugeri semnificative unor facilități cheie ale infrastructurii militare și petroliere ruse.
I met with the Chair of the NATO Military Committee, Giuseppe Cavo Dragone @CMC_NATO. During our visit to a defense industry enterprise, we reviewed the capacities and characteristics of Ukraine’s long-range weaponry.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 8, 2025
Key topics of our discussion included preparations for the… pic.twitter.com/c7a5zopEEY
Racheta-dronă Peklo e capabilă să se adapteze sistemelor rusești de război electronic
Ministrul ucrainean pentru Industrii strategice, Herman Smetanin, a subliniat că racheta Peklo s-a dovedit deja rezistentă la sistemele rusești de război electronic, iar versiunile ulterioare ale acesteia vor include focoase și sisteme de ghidare îmbunătățite. Acesta a confirmat, de asemenea, că producția este în creștere, sprijinul financiar NATO jucând un rol crucial în susținerea și extinderea capabilităților Ucrainei de rachete și drone.
Зустрівся з головою Військового комітету НАТО Джузеппе Каво Драгоне. На одному з підприємств ОПК ознайомилися з потужностями й характеристиками української далекобійної зброї.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 8, 2025
Підготовка до наступного засідання «Рамштайну», продовження військової допомоги від держав – членів… pic.twitter.com/iBz0W5qXG9
„Dronele de lovire în adâncime și rachetele-drone sunt tipuri unice de arme dezvoltate în Ucraina. I-am arătat aceste produse lui Giuseppe Cavo Dragone și ne-am întâlnit cu lucrătorii din producție”, a declarat Ganna Gvozdiar, ministrul adjunct al Industriilor strategice.
„Suntem recunoscători pentru tot sprijinul pe care partenerii noștri NATO l-au oferit în aceste vremuri dificile ale luptei noastre pentru libertate și apreciem marele interes pentru realizările industriei noastre de apărare. Industria ucraineană de producție de apărare are multe de oferit în ceea ce privește soluțiile inteligente de energie și este întotdeauna deschisă cooperării pentru a construi Arsenalul Lumii Libere”, a adăugat Gvozdiar.
Pas important în strategia Ucrainei de a contracara dominația militară rusă
Dezvoltarea programului de rachete de acest tip este un pas semnificativ în strategia Ucrainei de a contracara dominația militară rusă și de a menține presiunea asupra infrastructurii critice ruse. În ultimele luni, loviturile ucrainene au vizat cu succes mai multe rafinării și depozite de carburanți rusești, forțând Moscova să deturneze resurse extinse pentru a-și consolida apărarea antiaeriană în jurul acestor facilități.
Potrivit Kievului, anul trecut Ucraina a lansat primele 100 de rachete de producție proprie în timp ce lucrează la mai multe proiecte de astfel de armament care poate lovi la mare distanță, precum rachetele balistice Hrim, rachetele de croazieră Neptun (deja date în folosință) sau Trîmbița, precum și rachetele-dronă Palianîția sau Peklo.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News