'Ucraina face deja parte din familia europeană. Ucraina şi-ar dori integrarea europeană, aceasta fiind cea mai mare dorinţă a poporului nostru', a declarat Zelenski, într-un interviu apărut marţi în ziarul Bild.
'Dar realizăm că trebuie să obţinem rezultate convingătoare pentru a ne alătura spaţiului european pe plan economic, juridic, vamal şi digital', a adăugat el.
Preşedintele Ucrainei are programate o întrevedere cu cancelarul Angela Merkel şi o întâlnire cu omologul său german Frank-Walter Steinmeier cu ocazia primei sale vizite oficiale în Germania, după preluarea mandatului la începutul lunii mai.
Pe lângă aspiraţiile europene ale Ucrainei, situaţia din estul ţării - scena unui conflict între armata Kievului şi rebelii separatişti proruşi - figurează de asemenea pe agenda discuţiilor pe care Zelenski le va avea în capitala germană.
Dacă se va întrâlni cu Putin, Zelenski va aborda problema Donbasului și a Crimeei
De altfel, potrivit portalului ucrainean LB, în interviul pentru Bild, preşedintele ucrainean a declarat că în cazul unei eventuale întâlniri cu şeful statului rus, Vladimir Putin, va aborda în primul rând problema Donbasului şi a Crimeei, peninsula ucraineană anexată de Moscova în martie 2014.
'Voi începe cu faptul că Donbasul şi Crimeea sunt parte a Ucrainei', a subliniat Zelenski, exprimându-şi speranţa în revenirea peninsulei Crimeea la Ucraina.
'Iubesc foarte mult Crimeea.Am fost acolo de foarte multe ori. Acesta este un loc unicat din Ucraina, prin natura şi istorie sa. Pentru mine, Crimeea a fost întotdeauna şi rămâne parte a Ucrainei', a insistat preşedintele ucrainean, în timp ce Kremlinul a reiterat recent, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că problema Crimeii este închisă: peninsula este astăzi regiune a Federaţiei Ruse, conform publicaţiei menţionate.
Volodimir Zelenski a abordat, de altfel, problema situaţiei din Donbas şi în cadrul convorbirilor avute luni la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în prima sa vizită oficială efectuată în străinătate după învestirea în funcţie. Franţa şi Germania fac parte din aşa-numitul format de negocieri 'Normandia' (Franţa, Germania, Ucraina şi Rusia) pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News