Zelenski a folosit discuția cu Trump despre armele nucleare ca pârghie înainte de alegerile cruciale din SUA

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Rachetă balistică cu rază medie de acțiune și focos nuclear RSD-10 Pioneer. Sursa foto: Muzeul Forțelor Aeriene Ucrainene din Vinnitsa.
Rachetă balistică cu rază medie de acțiune și focos nuclear RSD-10 Pioneer. Sursa foto: Muzeul Forțelor Aeriene Ucrainene din Vinnitsa.

În contextul în care viitorul Ucrainei se află în joc înaintea alegerilor prezidențiale americane, președintele ucrainean a ridicat miza, invocând spectrul armelor nucleare pentru a-l determina pe cel care va ajunge în Biroul Oval să ofere Kievului mai multe arme convenționale și garanții de securitate solide.

Volodimir Zelenski a declarat la 17 octombrie că i-a spus fostului președinte Donald Trump, candidatul republican la alegeri care se confruntă cu vicepreședintele Kamala Harris din partea Partidului Democrat, că Ucraina fie va adera la NATO, fie va dezvolta arme nucleare. Mai târziu în aceeași zi, el a revenit asupra acestei declarații, spunând că Ucraina nu intenționează să creeze o bombă nucleară ca mijloc de descurajare împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, aflată acum în al treilea an.

„Zelenski a menționat armele nucleare pentru a face apel la un angajament suplimentar din partea țărilor NATO, în special din partea Statelor Unite, pentru a sprijini în continuare Ucraina”, a declarat Kazuto Suzuki, directorul Institutului de Geoeconomie de la International House of Japan, pentru Kyiv Independent.

„El s-ar putea gândi că determinarea Ucrainei de a deține arme nucleare ar putea oferi un motiv în plus noului președinte american, indiferent cine va fi ales”.

Declarația lui Zelenski cu privire la construirea unei bombe atomice vine în contextul în care există temeri că sprijinul SUA pentru Ucraina ar putea scădea după alegeri, pe fondul ofensivei accelerate a Rusiei în Donbas, în special în contextul revenirii la Casa Albă a lui Trump, care a criticat uneori ajutorul acordat Ucrainei.

 

Presiuni pentru a crește livrările de armament și a deschide ușa NATO?


Comentariul lui Zelenski privind armele nucleare a fost o referire la întâlnirea sa din 27 septembrie cu candidatul prezidențial Trump, în timpul unei vizite în SUA.

Trump l-a lăudat uneori pe Vladimir Putin și a pus sub semnul întrebării continuarea asistenței americane pentru Ucraina. Acesta a promis, de asemenea, să medieze un acord de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina și există speculații că ar putea face presiuni asupra Kievului pentru a ceda teritorii Rusiei sau pentru a fi de acord cu termenii lui Putin.

„I-am spus lui Donald Trump: fie Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi drept protecție, fie trebuie să facă parte dintr-un fel de alianță. În afară de NATO, nu cunoaștem o alianță atât de eficientă”, a declarat Zelenski la Bruxelles, unde și-a prezentat planul de victorie liderilor UE pe 17 octombrie.

„Cred că Trump m-a auzit și a spus că a fost un argument corect”, a adăugat Zelenski.

Mai târziu, în aceeași zi, Zelenski a revenit asupra declarației sale la o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

„Nu am vorbit niciodată despre... procesul de a crea arme nucleare sau ceva de genul acesta”, a spus el, adăugând că comentariul său se referea la faptul că Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear în 1996 în schimbul protecției din partea a trei state nucleare, SUA, Regatul Unit și Rusia. Acordul este cunoscut sub numele de Memorandumul de la Budapesta.

Stefan Wolff, profesor de securitate internațională la Universitatea din Birmingham, a declarat că „Trump ar putea fi mai susceptibil la ideea (ca Ucraina să aibă arme nucleare)”, dar „este o variantă imposibilă indiferent cine câștigă” alegerile din SUA.

„L-aș putea vedea cu siguranță (pe Trump) folosind amenințarea de a permite Ucrainei să aibă arme nucleare ca parte a ceea ce crede că va negocia cu Putin”, a adăugat el.

Unii comentatori susțin că declarația lui Zelenski privind armele nucleare a fost doar o cacealma și un instrument de presiune.

În mod clar, el a încercat să obțină pârghii cu SUA și alți membri NATO pentru un angajament mai puternic față de aderarea Ucrainei la NATO, dar în ceea ce privește alegerile din SUA în special, el pare să încerce să se poziționeze pentru a avea o relație decentă cu oricine va câștiga”, a declarat pentru Kyiv Independent Lynn Rusten, vicepreședinte al Nuclear Threat Initiative’s Global Nuclear Policy Program, cu sediul în SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel