Ahmad, un bărbat fără ocupaţie în vârstă de 24 de ani care a crescut într-o zonă bogată în resurse de petrol, consideră că regimul islamist de la Teheran este corupt, iar decizia de majorare a preţurilor la carburanţi a fost scânteia care a generat protestele, informează Financial Times, citat de Mediafax. Prețurile carburanților s-au mărit cu aproape 300% în Iran.
Deşi până acum nu mai participase la proteste, de data aceasta Ahmad şi zeci de prieteni au decis să blocheze cu anvelope incendiate principalele drumuri din oraşul Omidiyeh, o zonă din sud-vestul Iranului bogată în resurse de petrol.
Cel puțin 200 de protestatari au fost uciși în Iran
"Nu există o mai mare nedreptate decât să locuieşti deasupra unui ocean de petrol şi gaz, să vezi din casă sondele de extracţie, dar, în acelaşi timp, să te lupţi cu şomajul. Majorarea preţului la benzină a fost doar un pretext pentru a scăpa de furia pe care o avem şi de a o revărsa asupra sistemului", a declarat Ahmad.
Peste 200 de protestatari au fost ucişi în cursul confruntărilor cu forţele de ordine din Iran, conform unui bilanţ prezentat de organizaţia Amnesty International.
Administraţia Hassan Rouhani a majorat preţurile la carburanţi luna trecută, în efortul de atenuare a efectelor sancţiunilor impuse de Statele Unite. Liderii de la Teheran susţin că cea mai dificilă perioadă a trecut, dar strategia de "presiuni maxime" a preşedintelui SUA, Donald Trump, pare să fi avut efecte.
Sute de mii de persoane au participat la protestele izbucnite la jumătatea lunii noiembrie, incendiind filiale bancare, staţii de carburanţi şi magazine.
Serviciile de securitate au scos tancurile și mitralierele grele sovietice Dushka
Un oficial din cadrul Poliţiei a declarat că în oraşul Mahshahr "grupuri ostile au deschis focul spre forţele de ordine". În schimb, Ahmad a descris "haosul" din Mahshahr şi intervenţia brutală a forţelor de ordine. "Serviciile de securitate au adus tancuri şi arme automate sovietice Dushka pentru a ucide protestatarii", a declarat el.
Reprimarea rapidă şi brutală a protestelor arată clar intenţia regimului de blocare a stării interne de nemulţumire, mai ales în contextul mişcărilor similare de protest din Irak şi Liban.
"De data aceasta, reprimarea le-a transmis un mesaj puternic protestatarilor: nu ar trebui să se repete, altfel vor fi pedepse severe. Revoluţionarii ajunşi la putere în urma protestelor de stradă ştiu cum să gestioneze astfel de mişcări", a declarat un politician reformist.
Într-o declaraţie rară, Mir-Hossein Moussavi, un lider al opoziţiei din Iran care a fost opt ani în arest la domiciliu, a comparat protestele cu revoltele izbucnite cu câteva luni înainte de revoluţia care a condus la instaurarea regimului islamic.
Ahmad a precizat că pe parcursul protestelor autorităţile au oprit accesul la Internet, pentru a opri difuzarea de informaţii despre demonstraţiile din întreaga ţară. În Teheran, Zahra, în vârstă de 43 de ani, a declarat că protestatarii din clasa de mijloc au revenit rapid acasă, de teama violenţelor. "Clasa de mijloc trăieşte în propria atmosferă, temându-se să nu piardă micile plăceri de care se bucură. Cea mai mare preocupare din timpul protestelor a fost conexiunea la Internet", a explicat Zahra.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News