Ipoteza a fost menționată luna trecută și de generalul american în retragere Charles Wald, fost adjunct al comandantului Comandamentului European al Statelor Unite, într-un interviu pentru agenția Bloomberg.
Wald a declarat că, „având în vedere anti-americanismul tot mai puternic din Turcia și dorința lui Erdogan de a se apropia de Rusia, trebuie să mutăm urgent aceste arme".
„În mod ideal, noua lor destinație ar trebui să fie în Europa și o posibilitate ar putea fi baza italiană de la Aviano. Din punct de vedere logistic, nu ar exista dificultăți", a adăugat generalul american.
Cele 50 de bombe nucleare, jetoane de negociere în relația tensionată dintre Washington și Ankara
Decizia privind mutarea celor 50 de bombe nucleare B-61 se afla de mult pe masa oficialilor americani de la Washington. Astfel, la începutul lunii octombrie oficiali americani din Departamentul de Stat şi din cel pentru Energie, fără să anunțe public, au început să analizeze cum pot fi luate înapoi cele 50 de bombe nucleare pe care SUA le țin de multă vreme, sub controlul propriei armate, la baza aeriană turcă Incirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria.
Incirlik nu este bază americană, ci este condusă de turci, iar forţele NATO au nevoie de aprobarea guvernului de la Ankara pentru operaţiunile pe care le desfăşoară de acolo. În timpul şi după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 2016, autortitățile de la Ankara au sistat alimentarea cu energie electrică a bazei, iar securitatea armelor a fost asigurată de turci.
Turcia ameninţă SUA cu închiderea bazelor de la Incirlik și Kurecik
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington. Ankara ar putea insista ca SUA să părăsească baza aeriană Incirlik dacă Washingtonul progresează pe calea sancţionării ca răspuns la achiziţionarea de rachete S-400 de către Turcia, a declarat la începutul acestei luni ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, într-un interviu exclusiv pentru canalul de știri A Haber.
Potrivit unui raport al Adunării Parlamentare a NATO, în cadrul alianței, Statele Unite au poziţionat în avangardă aproximativ 150 de arme nucleare, în principal bombe B61, în Europa, pentru a fi utilizate de avioane din SUA şi din ţări aliate. Aceste bombe sunt stocate în şase baze americane şi europene – Kleine Brogel din Belgia, Büchel (Germania), Aviano şi Ghedi-Torre din Italia, Volkel (Olanda) şi Incirlik, Turcia.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News