Forțele aeriene israeliene și americane și-au demonstrat parteneriatul și puterea aeriană combinată, concentrându-se pe îmbunătățirea interoperabilității și crearea de relații cu partenerii internaționali.
În timpul exercițiului, zeci de aeronave, atât internaționale cât și israeliene, practică scenarii de luptă aer-aer și aer-sol, inclusiv cu amenințări avansate SAM, precum și scenarii de luptă aeriană.
Drapelul Albastru din acest an este primul exercițiu internațional la care participă avioane de „a cincea generație” F-35.
Exercițiul Drapelul Albastru are un impact semnificativ asupra Forțelor Aeriene, Forțelor de Apărare din Israel și Statului Israel în ansamblu. Exercițiul include peste o mie de piloți, personal tehnic și administrativ din diferite forțe aeriene, inclusiv cele mai noi avioane de luptă F-35I Adir israeliene.
Construite de Lockheed Martin, avioanele au o amprentă radar extrem de scăzută, permițându-le să opereze nedetectate adânc în interiorul teritoriului inamic, precum și să evite sisteme avansate de apărare precum rachetele S-300 și S-400, care au fost dislocate în țări precum Siria. Având capacități de asistență aeriană apropiate și o gamă masivă de senzori, piloții avioanelor au un acces inegalabil la informații în timp ce sunt în aer.
Primele nouă avioane F-35I au intrat, pe 6 decembrie 2017, în dotarea Escadrilei 140 „Golden Eagles”, cu Baza la Nevatim lângă Be’er Sheva.
În iulie 2019, Israelul a mai primit încă două F-35, ceea ce a adus numărul F-35 în forțele aeriene israeliene la 16. A fost de acord să cumpere un total de 50.
Vezi și: Avioane F-16 ale US Air Force participă la exercițiul Drapel Albastru din Israel
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News