Zece ani de război în Siria. Comunitatea internaţională este chemată să dea dovadă de generozitate

S.I. Catalin |
Data publicării:

Comunitatea internaţională este chemată să susţină financiar Siria, devastată de zece ani de război, precum şi pe refugiaţii sirieni din alte state din Orientul Mijlociu, în cadrul unei conferinţe a donatorilor organizate luni şi marţi de ONU şi Uniunea Europeană, informează AFP.

,,Cu impactul suplimentar al COVID-19, civilii din Siria sunt şi mai expuşi la foame şi sărăcie, pe lângă deplasările şi atacurile continue", au subliniat într-un comunicat organismele ONU implicate în organizarea conferinţei, potrivit Agerpres.

Din cauza pandemiei, cea de-a cincea ediţie a "conferinţei de la Bruxelles pentru Siria" are loc online, reunind virtual circa 80 de delegaţii din 50 de ţări şi reprezentând ONG-uri, instituţii financiare internaţionale şi agenţii ale ONU.

Obiectivul anunţat este de a colecta peste 10 miliarde de dolari, adică "cel puţin 4,2 miliarde pentru răspunsul umanitar în interiorul Siriei şi 5,8 miliarde suplimentare pentru a-i susţine pe refugiaţi şi comunităţile de primire din regiune", precizează ONU.

Libanul, Iordania, Turcia, Irakul şi Egiptul au fost nevoite să suporte şi ele consecinţele celor 10 ani de război între rebelii sirieni şi regimul lui Bashar al-Assad, aminteşte comunicatul.

Ţările vecine cu Siria găzduiesc 80% dintre refugiaţii sirieni, ceea ce reprezintă "cea mai mare criză a refugiaţilor din lume", subliniază ONU. Ajutorul financiar ar urma să faciliteze în special accesul la educaţie al copiilor refugiaţi în aceste ţări.

Ediţia precedentă a conferinţei donatorilor pentru Siria, din iunie anul trecut, s-a încheiat cu promisiuni de finanţare de 5,5 miliarde de dolari pentru 2020, menţionează acelaşi comunicat.

La rândul ei, Comisia Europeană a evocat "angajamente" totale de 7,7 miliarde de dolari, din care o parte de aproape 30% corespunzând promisiunilor pentru 2021. UE şi cele 27 de state membre "revendică" o contribuţie de două treimi din totalul de 7,7 miliarde.

Luni, în prima zi a conferinţei, sunt prevăzute diferite platforme de dezbatere, în special cu participarea ONG-urilor şi a ţărilor de primire a refugiaţilor, iar marţi are loc reuniunea tuturor delegaţiilor, "cel puţin 77", conform unui comunicat al biroului şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Totalul noilor angajamente urmează să fie comunicat marţi, la încheierea conferinţei.

În organizarea evenimentului din partea Naţiunilor Unite sunt implicate Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi şi Programul ONU pentru dezvoltare (PNUD).

Conflictul din Siria, declanşat în martie 2011 pe fondul reprimării unei revolte populare, s-a transformat într-un război devastator soldat cu peste 387.000 de morţi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului. Războiul a determinat în acelaşi timp exodul a milioane de oameni. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel