UAV-ul a decolat ieri dimineață de la Baza Aeriană americană de la Sigonella – Italia și a intrat în Marea Neagră de pe teritoriul Bulgariei. Primul obiectiv cercetat a fost zona platformelor ucrainene de foraj marin din N-V Mării Negre, capturate de Rusia în 2014.
Ulterior, aeronava a zburat în paralel cu linia de coastă a peninsulei Crimeea, Ținutului Krasnodar (Rusia) și a Abhaziei. O atenție specială a fost acordată Bazei Militare 7 ruse din Gudauta (Abhazia), aeronava făcând mai multe treceri. UAV-ul a intrat pe teritoriul Georgiei, de unde a monitorizat în mod deosebit bazele militare ruse din Osetia de Sud (Baza 4 – Tkhinvali) și Armenia (Baza 102 – Ghiumri).
După încheierea etapei de recunoaștere în Caucazul de Sud, aeronava a revenit pe același traseu în N-V Mării Negre și a intrat pe teritoriul Ucrainei prin regiunea Nikolaev. În ultima parte a misiunii, UAV-ul RQ-4B s-a apropiat de linia frontului din S-E Ucrainei.
Zborul a fost efectuat la o altitudine de aproximativ 17 000 metri și la o viteză de 600 de kilometri pe oră, misiunea încheindu-se aproximativ la miezul nopții.
Comentariul autorului: După cum reiese din harta cu traseul aeronavei, obiectivele principale de monitorizat au fost concentrările de trupe din bazele militare rusești din Caucazul de Sud.
Contextul misiunii UAV-ului american este dat de conflictul redezghețat din Nagorno-Karabah, dintre Azerbaidjan și Armenia, cu Rusia prinsă la mijloc și nehotărâtă dacă intervine în favoarea Armeniei sau lasă lucrurile să evolueze de la sine. Ieșirea masivă din baze a trupelor ruse dislocate în Caucazul de Sud ar ridica unele semne de întrebare privind imparțialitatea Rusiei în conflictul din Nagorno-Karabah.
Monitorizarea americană a fost executată premergător acordului de încetare a focului în Nagorno-Karabah, mediat de Rusia, care a intrat în vigoare azi la ora 12. Din nefericire, după nici o oră acordul a fost încălcat, Armenia și Azerbaidjanul acuzându-se reciproc de deschiderea focului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News