Zaharova cere „realism” după ce Trump a declarat că va pune capăt în 24 de ore războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin și Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus. Sursă foto: Kremlin

Rusia a avertizat joi că promisiunea candidatului republican la președinția SUA, fostul președinte Donald Trump, de a pune rapid capăt războiului din Ucraina, dacă ajunge din nou la Casa Albă, trebuie privită cu realism. 

Aceasta a amintit că Trump a promis în mandatul său anterior că va aduce pacea în Orientul Mijlociu, ceea ce nu s-a întâmplat, relatează Reuters.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat: „Am văzut declarațiile. Trump a spus că va rezolva conflictul (din Ucraina) în 24 de ore, dar apoi (vicepreședintele său, dacă va fi ales) Vance a spus că China este pentru Statele Unite o problemă mai mare decât conflictul ruso-ucrainean”.

Zaharova a subliniat că trebuie separate retorica electorală de declarațiile oficialilor învestiți. „Dacă vorbim despre posibilitatea de a soluționa conflictul, atunci să fim realiști!”, a îndemnat ea.

Ea a reamintit că, în mandatul său anterior (2017-2021), Trump a făcut declarații ambițioase despre soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu, pregătindu-se pentru „acordul secolului”, dar nimic nu s-a concretizat. Sub actualul președinte democrat Joe Biden, situația s-a înrăutățit, ajungând la actualul război din Fâșia Gaza, a remarcat Zaharova.

 

Putin spune că îl preferă pe Joe Biden

 

Președintele rus Vladimir Putin a exprimat diverse opinii despre alegerile din SUA din 5 noiembrie. În februarie, el a declarat că ar prefera să câștige Biden, considerându-l un politician mai predictibil decât Trump. Deși Biden susține necondiționat Ucraina, Trump a sugerat că ar putea sista ajutorul militar american pentru Ucraina, ceea ce ar obliga Kievul să negocieze dintr-o poziție dezavantajoasă cu Moscova.

În iunie, amintește Agerpres, Putin a spus că, indiferent de câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, nu va exista o mare diferență pentru Rusia. Totuși, el a luat în serios comentariile lui Trump despre dorința de a opri războiul din Ucraina, dar a adăugat că nu are detalii despre planurile concrete ale lui Trump.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că nu se teme de o eventuală revenire la Casa Albă a lui Trump. „Cred că dacă Donald Trump devine președinte, vom lucra împreună. Nu mi-e teamă”, a spus Zelenski. El a subliniat că majoritatea Partidului Republican susține Ucraina și poporul ucrainean.

Zelenski a anunțat că își propune să stabilească elementele unui nou plan de pace până în noiembrie, când au loc alegerile din SUA, și să organizeze un nou summit pentru încheierea războiului cu Rusia, la care să fie invitată și Rusia. Moscova a reacționat sceptic, considerând aceasta o încercare de a obține sprijin internațional pentru propunerile sale de încheiere a conflictului.

Luna trecută, Putin a propus o încetare a focului și o pace negociată, cerând retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia (Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson) și renunțarea Ucrainei la aspirațiile de aderare la NATO, ca precondiție pentru reluarea negocierilor. Ucraina a respins această propunere și a transmis că acceptă doar „formula de pace” a lui Zelenski, care cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor recunoscute internațional și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război rusești. Rusia a respins planul, cerând Kievului să recunoască „noile realități de pe teren”, iar Zelenski a declarat că lucrează la un nou plan de pace, care să fie gata până în noiembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel