Xi merge, după cinci ani, în Europa. Liderul chinez a ajuns duminică la Paris, iar pe listă mai sunt două capete de pod: Belgradul și Budapesta

Xi Jinping
Xi Jinping

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a sosit duminică la Paris, unde omologul său francez, Emmanuel Macron, intenţionează să pledeze pentru "reciprocitate" comercială şi pentru căutarea unei soluţii la războiul din Ucraina. 

În perioada 5-10 mai, liderul chinez Xi Jinping va efectua vizite de stat în Franța, Serbia și Ungaria.

Anul trecut, importul de vehicule electrice din China în UE a ajuns la 11,5 miliarde de dolari, iar Xi va face lobby împotriva înăspririi tarifelor UE la importul de mașini electrice.

Revenind în Europa pentru prima dată din 2019, Xi are în programul turneului său trei țări: Franţa - care îi cere de un an de zile să-şi folosească influenţa pentru a ''aduce Rusia la realitate'', Serbia şi Ungaria - două ţări care au rămas apropiate de Moscova, scrie Agerpres. Cele trei state europene sunt, probabil, cele mai înclinate spre China, a declarat Yun Sun de la Centrul American Stimson pentru Foreign Policy.

De asemenea, vizita liderului chinez vine într-o atmosferă de tensiune din cauza acuzațiilor de spionaj aduse Beijingului. China încearcă să evite un război comercial cu UE

 

Jocul pe termen lung al Chinei

 

Luni, Xi Jinping, care a venit să sărbătorească 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze, va avea o serie de întrevederi cu Emmanuel Macron, care a avut în prealabil discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz.

În cursul dimineţii, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, se va alătura duo-ului franco-chinez la Palatul Elysee pentru o sesiune menită să abordeze chestiuni comerciale. Ursula von der Leyen, a declarat luni că va cere o concurenţă "echitabilă" cu China în cursul întâlnirii cu preşedintele Xi Jiping.

Parisul vrea să se asigure că Beijingul, principalul aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, nu sprijină în mod clar efortul său de război împotriva Kievului. Sau chiar să-l încurajeze să folosească pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a contribui la o rezolvare a acestui conflict.

Obiectivul Chinei este de a nu pierde Europa ca partener economic, iar Xi a ales ca interlocutor principal Franța, statul european cu o viziune ușor diferită de cea a SUA în privința abordării securității europene.

Xi va încerca probabil să îl convingă pe președintele Macron să fie mai puțin ferm în sprijinul său pentru NATO, ispitindu-l cu stimulente economice. Va încerca să-l influențeze așa cum i-a influențat deja pe germani. Totuși, e greu de crezut că președintele francez va ceda ispitei. Macron știe că dacă rușii nu sunt opriți în Ucraina, vor apărea probleme în Franța.

China calculează că, atunci când războiul se va termina, va putea construi un coridor economic din China până la Rotterdam prin Budapesta și se va oferi să reconstruiască Ucraina.

Serbia și Ungaria - două capete de pod în Europa

Scopul lui Xi este de a consolida legăturile economice și politice cu toate statele din Europa de Est și Central-Est, inclusiv Belarus. Chinezii vor să capete un punct de sprijin mai puternic acolo pentru a avea o poartă de acces în Europa de Vest. Inițiativa China-CEE - lansată în 2012 la Budapesta sub numele 16+1 ( 16 țări din Europa Central-Est și Republica Populară Chineză) a luat ființă în acest scop.

Ungaria și Serbia sunt, de fapt, cei mai apropiați aliați ai lui Putin și ai Chinei. Și Xi încearcă să-și consolideze influența asupra acestora, iar unii analiști merg chiar mai departe, anticipând că Beijingul va încerca să slăbească influența Moscovei în cele două state.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel