"Cu loviturile pe care le-am efectuat împotriva Kataib Hezbollah la sfârşitul lui decembrie şi apoi operaţiunea noastră împotriva lui Soleimani, consider că am restabilit un anumit nivel de descurajare cu ei", a declarat presei ministrul american al apărării. "Vom vedea însă. Viitorul o va spune", a adăugat Mark Esper.
Statele Unite se aşteaptă ca miliţiile şiite irakiene să continue să desfăşoare operaţiuni contra forţelor americane din Irak, "dirijate direct sau nu de către Iran", a adăugat el.
Va trebui atunci "să reacţionăm ferm pentru a ne asigura că menţinem acest nivel de descurajare la un nivel ridicat", a subliniat demnitarul american.
Şeful de stat-major american, generalul Mark Milley, a apărut mai rezervat în legătură cu efectul descurajator al eliminării generalului Soleimani.
Patru rachete iraniene nu au funcționat
"Cred că este probabil prea devreme pentru a spune asta", a declarat el, subliniind că tirul de rachete iraniene asupra unor baze unde staţionau soldaţi americani în Irak erau "destinate să ucidă".
Iranul a tras 16 rachete balistice din trei zone, dintre care 11 au lovit baza aeriană Ain al-Assad (vest), una cea de la Erbil (nord) şi patru nu au funcţionat, a precizat generalul Milley.
"Cred că erau destinate să provoace pagube structurale, să distrugă autovehicule, echipamente şi avioane şi să ucidă", a declarat el. Faptul că nu au fost victime "are mai multă legătură cu tehnicile defensive pe care le-au utilizat forţele noastre decât cu intenţiile" Iranului, a ţinut să menţioneze şeful statului-major.
Vezi și: Liderul suprem al Iranului: Atacurile aeriene au fost „o palmă peste față” pentru SUA
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News