Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite

Eduard Pascu |
Data publicării:
F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin

Administraţia preşedintelui Donald Trump a informat Congresul privind intenţia sa de a vinde avioane de vânătoare de ultimă generaţie F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU), un plan care îngrijorează Israelul, a declarat joi un ales american, relatează AFP.

Achiziţionarea de către EAU "a acestei tehnologii va modifica într-un mod semnificativ echilibrul de forţe în Golf şi va afecta avantajul militar al Israelului", principalul aliat al Washingtonului în regiune, şi-a exprimat îngrijorarea alesul democrat Eliot Engel într-un comunicat.

"Să ne grăbim să vindem aceste aparate nu este în interesul nimănui", a adăugat Engel, subliniind consecinţele pe care această tranzacţie le-ar putea avea, în special dacă alţi aliaţi arabi ai SUA vor cere şi ele să cumpere avioane F-35. "Preţul normalizării relaţiilor cu Israelul va fi o proliferare a armamentului avansat? Este acest lucru rezonabil", s-a întrebat el, transmite Agerpres.

Decizia a fost anunţată într-un mod informal aleşilor din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor, a precizat alesul democrat.

Departamentul de Stat, care anunţă de obicei vânzările de arme către alte ţări, nu a dezminţit informaţia, subliniind că acestea sunt anunţate o dată ce Congresul este notificat oficial. Acest anunţ intervine în contextul în care secretarul american al apărării Mark Esper efectuează joi o scurtă vizită la Tel Aviv pentru noi discuţii privind "avantajul militar calitativ" al Israelului în regiune.

Săptămâna trecută Israelul a anunţat că nu se va opune vânzării de către SUA a unor avioane de tipul F-35 către Emirate după normalizarea relaţiilor celor două state, în condiţiile în care a primit asigurări de la Mark Esper.

Din punct de vedere istoric, Israelul se opune vânzării de avioane F-35 altor ţări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordaniei şi Egiptului (cu care a semnat acorduri de pace), întrucât doreşte să îşi menţină superioritatea tehnologică. Este politica aşa-numită a "avantajului militar calitativ (Qualitative military edge - QME)", aplicată din anii 1960 de SUA şi care a fost stipulată în lege.

Citește și: Avioane F-35 pentru Emiratele Arabe Unite, fără tehnologie stealth?

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel