Organizația paramilitară Wagner pare a avea încă resurse substanțiale, de vreme ce șeful acesteia Yevgheni Prigojin e capabil să mențină trupe de mercenari atât pe frontul din Ucraina, cât și în mai multe state din Africa, acolo unde sprijină diverse facțiuni sau regimuri politice în schimbul accesului Wagner la resurse de metale prețioase sau de diamante.
Foto: Yevgheni Prigojin
Oficialii americani încearcă să expună practicile Wagner și împărtășesc informații sensibile cu aliații din Africa, în încercarea de a descuraja țările să colaboreze cu grupul. ”Unde găsim informații credibile care subminează influența malignă a Wagner, vrem să știe mai mulți oameni despre asta, inclusiv partenerii noștri și opinia publică.”
Publicația Politico notează că administrația Biden folosește aceeași metodă ca în lunile care au precedat invazia Ucrainei de către Rusia în 2022.
Banii din Africa, folosiți pentru a lupta la Bahmut
Prin informațiile scăpate controlat, SUA urmărește două lucruri: să-și alerteze aliații asupra amenințărilor care se profilează și să atenționeze adversarii că Washingtonul este la curent cu încercările Wagner.
SUA se tem că Wagner ar putea folosi profiturile obținute din concesiunile miniere și din alte contracte comerciale din Africa pentru a sprijini eforturile de război ale Rusiei.
Foto: Mercenari Wagner
Deși unii experți minimizează acest risc, oficialii americani au adunat în ultimele săptămâni informații specifice legate de încercările lui Wagner de a-și folosi conexiunile internaționale, inclusiv cele din Africa, pentru a sprijini lupta sa în Ucraina.
Spre exemplu, în ultimele luni, americanii au împărtășit informații privind un plan Wagner de asasinare a președintelui Ciadului, precum și încercările sale de a accesa și controla zone cheie de extracție a resurselor naturale din țări precum Sudan și Republica Centrafricană.
Oficialii africani sunt alertați privind modul în care relația cu Wagner ar putea să genereze haos pe termen lung, deși persoanele care sunt interfața organizației paramilitare ruse promit pace și securitate în țările țintă, spun oficialii americani.
Astfel, devine tot mai clar că Moscova folosește compania de mercenarii ai lui Prigojin drept proxy, prin intermediul căreia încheie diverse înțelegeri.
Oficialii americani au angajat în ultimele luni discuții cu oficiali din Republica Centrafricană, Ciad, Rwanda, Burkina Faso și Republica Democrată Congo pentru a împărtăși informațiile americane legate de Wagner. Diplomații au făcut presiuni pe oficialii din unele dintre aceste țări să evite colaborarea cu Wagner sau să ajute să convingă alte state vecine să oprească interacțiunea cu grupul.
În ultimii ani, Prigojin a extins operațiunile lui Wagner în Africa, contribuind la promovarea relațiilor Kremlinului cu țări precum Libia, Sudan, Republica Centrafricană, Ciad și Mali. Obiectivele grupării de mercenari includ securizarea exploatațiilor de minerale și petrol din Africa, precum și protejarea oficialilor guvernamentali.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News