Însă Polonia și statele baltice, în special Lituania, mult mai bune cunoscătoare ale caracterului versatil pe care îl pot îmbrăca ostilitățile Kremlinului, sunt decise să trateze cu maximum de seriozitate orice risc suplimentar venit pe fondul agresiunii ruse din Ucraina.
Astfel, după ce ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a anunțat pe 18 iulie că granița Poloniei cu Belarus va fi întărită cu două brigăzi militare suplimentare, premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a întâlnit pe 3 august cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, pentru a analiza scopul prezenței Grupului Wagner în Belarus și amenințările pe care acesta le reprezintă.
Întâlnirea a avut loc în zona cunoscută drept Coridorul Suwałki, de la granița Poloniei cu Lituania, fiind organizată la scurt timp după ce Ministerul polonez al Apărării a confirmat, pe 1 august, că două elicoptere militare din Belarus au încălcat spațiul aerian al țării în timpul exercițiilor desfășurate în apropierea graniței.
De asemenea, Varșovia a decis să trimită elicoptere de luptă la granița cu Belarusul, drept răspuns la presupusa încălcare de marți a spațiului aerian polonez de către două elicoptere belaruse.
Wagner, ”sperietoarea” folosită de Moscova
De asemenea, întâlnirea a avut loc în contextul în care Morawiecki a declarat (29 iulie) că peste 100 de mercenari Wagner au fost dislocați în regiunea Grodno din Belarus, lângă Coridorul Suwalki, de unde s-ar putea infiltra în Polonia, iar informațiile venite din surse ucrainene (27 iulie, Centrul Național de Rezistență al Ucrainei) arată că, în timp ce se află în Belarus, grupul continuă să recruteze luptători dispuși să participe la ostilități în Polonia și Lituania.
Astfel, semnificația prezenței grupului Wagner în Belarus a crescut în ultimul timp, considerându-se că, în cazul în care Rusia nu ar intenționa inițierea unor acțiuni agresive împotriva Lituaniei sau Poloniei, mercenarii ar putea fi ținuți în zonă ca o măsură de securitate și de presiune asupra NATO pentru eventualitatea în care situația din Ucraina ar duce la implicarea alianței în conflict.
Coridorul Suwalki este considerat “călcâiul lui Ahile” pentru NATO. În timp ce desparte Belarusul de exclava rusă Kaliningrad, fâșia de teren de cca. 100 km reprezintă singura legătură terestră a europei continentale cu cele trei state baltice Lituania, Letonia și Estonia. O joncțiune între Belarus și Kaliningrad ar izola total aceste state, care ar deveni victime rapide ale unei eventuale ofensive ruse pe această direcție.
Rușii nu s-au sfiit să arate că sunt pe deplin conștienți de importanța strategică a coridorului. „Există un loc, Coridorul Suwalki... Dacă se întâmplă ceva, vom avea mare nevoie de acel Coridor Suwalki... Forța de atac (Wagner din Belarus) e gata să parcurgă acest coridor în câteva ore", declara în urmă cu două săptămâni, la televiziunea rusă de stat, general-locotenentul Andrei Kartapolov, președintele comisiei de apărare din parlamentul rus.
Având în vedere recenta rebeliune a grupului condus de Prigojin și degajarea ostentativă cu care Kremlinul își declină responsabilitatea, nu este exclusă ipoteza unei eventuale incursiuni Wagner în zona Coridorul Suwalki, acțiune pe care, în mod cinic, Moscova nu doar să nu și-o asume, ci chiar să o critice în fața opiniei internaționale.
Tocmai pentru a preveni o astfel de situație, se încearcă încă de pe acum responsabilizarea Moscovei în privința acțiunilor mercenarilor Wagner din Belarus. „Vrem să clarificăm că orice atac al Grupului Wagner va fi perceput ca un atac al Rusiei”, a ținut să declare (01 august) ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News