Acum o săptămână, Prigojin proclama cucerirea Bahmutului și anunța că își va retrage mercenarii din zonă. De fapt, Bahmutul se afla sub controlul forțelor ruse în aceeași măsură cum fusese și cu câteva săptămâni în urmă; declarațiile lui Prigojin și ale liderilor ruși au fost singurul lucru diferit. Liderul Wagner a avea nevoie de o ieșire pentru mercenarii săi, măcinați de lunile de lupte intense la Bahmut, dar nu putea părăsi orașul fără să revendice îndeplinirea obiectivului de a cuceri orașul.
Totodată, potrivit informațiilor britanice, pentru a întări flancurile Bahmutului, în ultimele săptămâni au fost redistribuite acolo unități ale Brigăzii 31 a Forțelor Aeropurtate ale Armatei ruse, care probabil că au fost transferate din districtul Svatove-Kreminna.
„Forțele ucrainene au ocupat 20 de kilometri pătrați pe flancurile Bahmutului, începând cu 16 mai 2023. Este probabil ca rotația forțelor Wagner să continue în etape controlate pentru a preveni prăbușirea controlului la periferia de lângă Bakhmut”, se arată în raport.
Potrivit britanicilor, Ministerul Apărării al Federației Ruse intenționează să folosească mercenarii lui Prigojin pentru alte operațiuni ofensive în Donbass, după restabilirea forțelor, în ciuda dușmăniei evidente cu fondatorul „Wagner”.
Rusia are probleme la regiunea de graniță Belgorod?
În timp ce partea rusă continuă să menționeze continuarea întăririi forțelor ucrainene pe flancurile Bahmutului, surse ucrainene spun că există informații despre transferul trupelor ruse din orașele ocupate din regiunea Luhansk (Lisichansk, Rubijne, Severodonețk) către la nord, în Regiunea Belgorod, amenințată de rebelii ruşi adunaţi în jurul „Corpului Voluntarului Rus” şi al ”Legiunii Libertatea Rusiei”, scrie NYT.
Dacă aceste informații sunt adevărate, ele ar putea arăta cât de inutile au fost eforturile ruse: 10 miliarde de ruble/125,7 milioane USD, cheltuite pentru construcția de structuri de protecție în regiunea Belgorod, precum și mobilizarea a circa 3.000 de oameni în cele 7 batalioane din "Apărarea teritorială". Cert este că acestea nu sunt singurele consecințe ale atacurilor din 22 și 23.
Retragerea din Wagner
Anterior, Prigojin a anunțat că din 25 mai intenționează să retragă toți „wagnerienii” din Bahhmut până la 1 iunie. În prezent, Ministerul Apărării al Ucrainei confirmă și plecarea mercenarilor din unele dintre pozițiile din jurul orașului, subliniază agenția.
Serviciile de informații britanice notează că, începând cu 24 mai 2023, forțele așa-numitei „Republici Donețk” au intrat probabil în oraș.
Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate, a declarat că, după părăsirea Bahmutului, soldații „Wagner” vor continua să lupte împotriva Ucrainei, dar se vor concentra mai mult pe alte fronturi.
Pe de altă aprte, analistul militar Oleksandr Kovalenko are mari îndoieli cu privire la retragerea completă a Wagner din Bahmut. ”este foarte greu să înlocuiești complet un astfel de grup de aproape 4.000 de militari. Ei (Wagner n.r.) pot retrage o mie și jumătate, dar nu un asemenea număr”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News