Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător

Mercenari ai companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group.
Mercenari ai companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group.

La un an după moartea fondatorului Wagner Group, Yevgeni Prigojin, Kremlinul păstrează controlul complet asupra puternicului grup de mercenari.

Astăzi, unitatea paramilitară Wagner este în mare parte integrată în Corpul Africii (Afrika Korps) al Ministerului Rus al Apărării și încă deține o putere enormă în Africa. Numărul luptătorilor Wagner din Africa este cu mult sub nivelul maxim din 2023, dar Moscova a continuat să participe la operațiuni militare și să desfășoare campanii de dezinformare în țări precum Mali, Niger și Burkina Faso. Rapoartele de pe teren spun că soldații ruși încă poartă simboluri și uniforme ale lui Wagner.

Dar în Republica Centrafricană a apărut un nou jucător, o companie americană de securitate privată care ar putea fura afaceri de la ruși, scrie portalul independent rus Meduza care aduce informații despre activitățile Rusiei în Africa, făcând referire la un raport al Associated Press.

Înainte de invazia totală a Ucrainei, Grupul Wagner era probabil cel mai bine cunoscut pentru operațiunile sale din Republica Centrafricană.

 

Americani în Africa

 

Republica Centrafricană, care are aproximativ 5 milioane de locuitori, este bogată în aur, diamante, minereu de cupru, fier, mangan, mineral de uraniu. Cu toate acestea, țara rămâne printre cele mai sărace din lume, împovărată de conflicte armate, corupție, economie subdezvoltată, comerț ilegal și alte probleme economice și sociale.

De ani de zile, guvernul de la Bagui s-a bazat pe mercenarii ruși, folosindu-i ca forțe de securitate, oferind la schimb Moscovei acces la mine de aur și diamante.

Imediat după tentativa de lovitură de stat a lui Evgheni Prigojin împotriva Kremlinului în 2023, oficialii din Republica Centrafricană au „intrat în panică” și au apelat la firma americană de securitate Bancroft Global Development, potrivit unui raport Associated Press. Bancroft a semnat cu statul la trei luni după rebeliune și astăzi ajută guvernul cu ceea ce a descris oficial drept „sisteme de informații, cooperare între agenții și aplicarea legii”.

Mai puțin de 30 de angajați Bancroft lucrează acolo, ajutând Republica Centrafricană cu sisteme de informații, cooperare între agenții și aplicarea legii, recunoaște fondatorul Bancroft, Michael Stock.

Departamentul de Stat al SUA susține că nu a fost implicat în acord. Dar o sursă care a lucrat în Africa de ani de zile a declarat pentru AP că Washingtonul „presează de ani de zile autoritățile din Republica Centrafricană pentru a găsi o alternativă la Wagner”.

Michael Stock, le-a spus reporterilor că „se aștepta ca Rusia să înnebunească” la vestea noului parteneriat din Republica Centrafricană, așa că pentru a simți pulsul concurenților, au trimis un angajat vorbitor de limbă rusă în capitală să „stea în un hotel din oras si citeste un ziar După câteva săptămâni, acesta a fost retinut de forțele ruse și nu a fost eliberat până când președintele tarii, Faustin Archange Touadera, nu a intervenit personal.

Samuel Ramani, analist la Royal United Service Institute din Marea Britanie, a declarat pentru AP că există un scenariu periculos pentru Moscova: dacă modelul de securitate rus se va schimba, ar putea provoca un „efect de domino în alte țări africane”.

Oficialii din Republica Centrafricană s-au apropiat de Bancroft, ceea ce arată că aceste guverne nu au devenit marionete rusești, a spus Jack Margolin, expert în companii militare private.

Bancroft este o companie cu sediul în Washington care se declară organizație non-profit și operează în nouă țări - dintre care cinci sunt în Africa. Ei au activat în Somalia timp de peste 15 ani, antrenând parțial trupe pentru a lupta împotriva grupării militante al-Shabab.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel