Vot decisiv în Parlamentul European care a aprobat 35 de miliarde de euro pentru Ucraina. Fondurile provin din profiturile activelor Rusiei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Steagurile Ungariei, al Ucrainei și al Uniunii Europene. Volodimir Zelenski l-a primit pe Viktor Orban la Kiev, 02 iulie 2024 / Sursa: Administrația prezidențială a Ucrainei
Steagurile Ungariei, al Ucrainei și al Uniunii Europene. Volodimir Zelenski l-a primit pe Viktor Orban la Kiev, 02 iulie 2024 / Sursa: Administrația prezidențială a Ucrainei

Eurodeputații au dat undă verde propunerii de a acorda Ucrainei un împrumut în valoare de până la 35 de miliarde de euro.

Parlamentul european a votat acordarea împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, măsura fiind adoptată cu votul a 518 deputați. 56 au fost împotrivă și 61 s-au abținut de la vot. Decizia vine după ce, luni seara, guvernul britanic a anunțat că va oferi Ucrainei 2,26 miliarde de lire sterline (aprox 2,71 miliarde euro).

Împrumutul urmează să fie acoperit din veniturile generate de activele înghețate ale statului rus, relatează site-ul Parlamentului European.

Împrumutul de 35 de miliarde de euro va fi unul fără destinație specifică, permițând Ucrainei să distribuie fondurile după cum consideră de cuviință, potrivit site-ului rte.

Mai exact, Ucraina poate folosi banii pentru reconstrucție, dar fondurile vor putea fi utilizate pentru a acoperi nevoi imediate, inclusiv plata datoriilor sau finanțarea altor cheltuieli publice, fără a impune Kievului obligația de a justifica o anumită destinație pentru fondurile împrumutate.

”Rusia trebuie să plătească pentru faptul că atacă Ucraina, distruge brutal infrastructura țării, orașele, satele și casele acestei țări. Povara reconstrucției Ucrainei va fi pusă pe umerii celor responsabili pentru aceste distrugeri, adică pe umerii Rusiei”, a declarat raportorul Karin Karlsbro.

De la izbucnirea războiului, Uniunea Europeană a oferit Ucrainei un ajutor financiar în valoare de aproximativ 118 miliarde de euro. Cu toate acestea, nevoile financiare ale Ucrainei pentru anul viitor sunt de așteptat să depășească ajutorul actual.

 

Banii fac parte din efortul G7 de a oferi Ucrainei 50 de miliarde USD (45 de miliarde EUR) din profiturile activelor ruse

 

Documentul votat azi de PE a fost deja aprobat de guvernele UE, iar Consiliul urmează să adopte regulamentul prin procedură scrisă în urma votului din Parlament, ceea ce ar trebui să reprezinte doar o formalitate.

Ulterior, Comisia va pregăti un memorandum cu Ucraina care va permite retragerea banilor. Se așteaptă ca Kievul să primească primii bani din noul ajutor la sfârșitul lui 2024 sau la începutul anului viitor.

Cele 35 de miliarde de euro sunt parte din decizia liderilor G7, care conveniseră că vor acorda Ucrainei 50 de miliarde de dolari din profiturile activelor ruse, blocate de Occident.

Politico scria zilele trecute cum Viktor Orban a încercat să blocheze fondurile provenite din activele blocate ale Rusiei. Liderul ungar nu e de acord cu majorarea, de la 6 la 36 de luni, a perioadei de reînnoire a sancțiunilor UE pentru Rusia. 

Trebuie spus că UE și G7 au propus ca împrumutul pentru Ucraina să fie plătit folosind profiturile generate din activele rusești blocate (în valoare de peste 250 de miliarde de dolari), însă pentru ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie eficace și fondurile să fie accesibile, perioada minimă de blocate a fondurilor trebuie să fie de minim 36 de luni.

Scopul lui Orban era de a-l ajuta pe Donald Trump (în scenariul în care acesta ar ajunge din nou la putere) să poată renunța la contribuția SUA la împrumutul de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, arată publicația citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel