,,Răspunsul meu nu s-a schimbat, și anume, continuăm să acordam atenţie nevoilor militarilor ucraineni, să evaluăm situația de securitate și să încercăm să răspundem nevoilor lor. Și acesta este un proces care a avut loc de la început până în prezent. Așa că luăm deciziile adecvate cu privire la armele pe care le furnizăm Ucrainei, precum și la restricțiile, dacă este cazul, pe care le impunem cu privire la utilizarea acestor arme", a comentat Miller posibilitatea extinderii permiselor pentru forțele armate ucrainene cu privire la utilizarea armelor furnizate.
În același timp, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat nu a dat un răspuns clar dacă partenerii, inclusiv țările NATO, ar putea doborî rachete rusești deasupra Ucrainei.
,,Aceasta este o decizie care trebuie luată în mod colectiv de către membrii NATO. Nu este ceva ce pot comenta din poziția mea", a spus Miller.
Reamintim că, la 4 august, de Ziua Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a declarat reporterilor că Kievul va discuta cu NATO crearea unei coaliții de țări care să ajute la doborârea rachetelor rusești care intră în spaţiul aerian al Ucrainei.
Prea puține avioane F-16 pentru a învinge Forțele Aeriene Ruse, dar un început simbolic destul de puternic
Analizând primirea de către Ucraina a primelor zece (din 79 posibile) avioane de luptă F-16, The Economist constată că "mai bine mai târziu decât niciodată". Potrivit ziarului, piloții ucraineni ar trebui să piloteze 20 de avioane de vânătoare de fabricație americană până la sfârșitul anului. Restul promise de coaliția de țări condusă de Danemarca și Olanda vor fi livrate în mai multe loturi pe parcursul anului viitor.
Publicația sugerează, de asemenea, că inginerii de zbor occidentali lucrează probabil deja în Ucraina, gata să întrețină avioanele.
"Unele reparații și întrețineri ar putea fi, de asemenea, efectuate în țările NATO vecine Polonia și România, ceea ce ar înfuria Rusia", se arată în articol.
Deoarece avioanele sunt o țintă prioritară pentru ruși, livrarea lor în Ucraina este învăluită de "o mare cantitate de secret", potrivit The Economist. Aceasta include baze dispersate cu adăposturi subterane sau alte adăposturi fiabile și, de exemplu, "capcane".
Dar această abordare complică logistica și necesită mai mult personal și infrastructură. În ceea ce privește impactul avioanelor de vânătoare asupra cursului războiului, Douglas Barry, expert la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, consideră că "principala valoare imediată este creșterea moralului".
Dar, în timp, spune el, acestea ar trebui, de asemenea, să înceapă să facă o diferență pe câmpul de luptă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News