Vor fi mai puține rachete ruseşti X-59: Serviciile ucrainene de informaţii confirmă succesul atacului asupra uzinei de avioane de la Smolensk

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Linia de producţie a unei întreprinderi implicate în dezvoltarea de rachete de mare precizie X-59 pentru avioanele ruseşti a fost într-adevăr atacată de drone ale Forțelor Armate Ucrainene, a precizat Direcția Principală de Informații Militare (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Serviciul de informații al apărării din Ucraina a confirmat atacul cu UAV-uri ucrainene asupra uzinei aviatice Smolensk din Rusia. Potrivit serviciilor de informații, atacul a fost un succes. Circumstanțele atacului asupra uzinei au fost descrise pe site-ul Channel 24.

Site-ul precizează că informația a fost primită de la un angajat al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, dar nu se menționează sursa. Ofițerul de informații a declarat că, în noaptea de 26-27 noiembrie, a avut loc un atac asupra unei întreprinderi rusești din orașului Smolensk. Potrivit sursei anonime, operațiunea a fost un succes.

"Atacul a fost eficient, operațiunea GUR și-a atins obiectivele", a declarat sursa, citată de jurnaliștii de la Channel 24.

Trebuie precizt faptul că exploziile puternice în apropierea atelierelor Uzinei de Aviație Smolensk au devenit cunoscute în noaptea de 27 noiembrie 2023. În același timp, Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul cu drone asupra uzine, acuzând Ucraina.

Youtube video image

Ruşii au asigurat că două drone au fost doborâte, iar cea de-a treia a fost adusă la sol cu ajutorul sistemelor de război electronic. Cu toate acestea, mai mulţi martorii susțin că cel puțin o dronă a căzut pe acoperișul uzinei, provocând daune în interiorul unității de producție.

Este a treia oară în toamna anului 2023 când Uzina de Avioane Smolensk a fost atacată cu drone. În special, atacurile anterioare au avut loc la 1 octombrie și 17 noiembrie.

După primul incident, Direcția Generală de Informații Militare din Ucraina (GUR) a declarat că mai multe drone ucrainene, încărcate cu explozibili, au fost într-adevăr responsabile pentru evenimente. De asemenea, ofițerii de informații au raportat că această uzină produce rachete X-59, pe care forțele armate ruse le folosesc pentru a bombarda teritoriul Ucrainei.

Uzina de avioane se află la periferia nordică a orașului Smolensk, iar distanța aproximativă până la granița ucraineană este de aproximativ 300 km, ceea înseamnă că ucrainenii au utilizat iar drone cu raza lungă de acţiune.

Presa rusă nu precizează ce produse produce uzina. Spun doar că, între 2021 și 2024, se se mărească numărul de angajați, iar în 1993 și 2003, aici au fost produse două modele de avioane ușoare. De asemenea, se știe că uzine este parte dintr-un consorţiu militar rus care produce mai multe tipuri de rachete pentru aviație, nave și sisteme de apărare costieră.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel