von der Leyen îl desființează pe Orban în timpul votului de învestitură: La două zile după vizita lui Orban în Rusia rachetele lui Putin ne-au transmis un mesaj

Darius Muresan |
Data publicării:
Premierul Ungariei Viktor Orban, primit de președintele Rusiei Vladimir Putin. Photo source: Viktor Orban @OFFICIALFACEBOOK
Premierul Ungariei Viktor Orban, primit de președintele Rusiei Vladimir Putin. Photo source: Viktor Orban @OFFICIALFACEBOOK

Parlamentul European votează propunerea de reînnoire a mandatului Ursulei von der Leyen ca președintă a Comisiei Europene. În discursul său Ursula von der Leyen a lansat un atac asupra premierului Ungariei și așa-zisei „misiuni de pace” pe care Orban a efectuat-o la Moscova, în contextul în care Ungaria deține președinția rotativă a UE.

Ursula von der Leyen a subliniat că ceea ce Viktor Orban a numit „o misiune de pace” a fost de fapt o misiune de obediență a liderului maghiar la dictatorul rus.

„După doar două zile avioanele lui Putin au lovit spitalul de copii din Kiev. Ați văzut cu toții imaginile cu oameni disperați, mame disperate, copii însângerați. Aceasta nu a fost o lovitură efectuată dintr-o eroare. A fost un mesaj al Kremlinului pentru noi toți”, a subliniat von der Leyen.

Ea a spus că răspunsul UE va fi clar iar în ceea ce privește pacea nimeni nu își dorește mai mult pacea decât ucrainenii iar UE „va sprijini Ucraina atâta timp cât e nevoie”.

Totodată, actuala și probabil și viitoarea președintă a Comisiei Europene a optat pentru o politică de apărare mai coerentă a Uniunii Europene cu implicarea industriei de apărare europene, vorbind despre un „scut antiaerian european”.

Totuși, realegerea acesteia nu este garantată, deoarece Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a descoperit nereguli în transparența contractelor pentru achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19.

Pentru a fi realeasă, Ursula von der Leyen (65 de ani) are nevoie de cel puțin 361 de voturi din cei 720 de eurodeputați.

 

Lupta Ursulei von der Leyen pentru cele 361 de voturi

 

2. Ursula von... (19309632309_9410fc1843_o_69581300.jpg)

Ursula von der Leyen / NATO, flickr

La Consiliul European din 27-28 iunie, amintește Agerpres, liderii statelor membre au ajuns la un acord asupra funcțiilor de top din UE, dar nu au avut consens. Premierul italian Giorgia Meloni s-a abținut de la votul pentru nominalizarea Ursulei von der Leyen, iar premierul ungar Viktor Orban, liderul grupului europarlamentar "Patrioți pentru Europa", care cu 84 de membri este al treilea ca mărime în Parlamentul European, a votat împotrivă.

Partidul Popular European (PPE), din care face parte Von der Leyen, rămâne principala forță politică din Parlamentul European, cu 188 de aleși după alegerile europene din iunie. Social-democrații (S&D) au obținut 136 de locuri, iar liberalii (Renew) 77 de locuri. Coaliția tradițională dintre aceste trei partide ar asigura suficiente voturi pentru realegerea Ursulei von der Leyen.

Totuși, niciunul dintre aceste grupuri nu este imun la posibile dezertări, determinând-o pe fostul ministru al apărării german să solicite sprijinul Verzilor (53 de locuri).

Însă Verzii sunt cei care au adus în atenția CJUE cazul vaccinurilor anti-COVID. Eurodeputatul ecologist Nicu Ștefănuță a anunțat că Verzii vor decide joi dimineață dacă o vor susține pe Ursula von der Leyen, după două runde de discuții programate miercuri seară și joi dimineață cu politiciana germană.

Orice apel al Ursulei von der Leyen pentru sprijinul grupului de extremă dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, 78 de membri), asociat cu Giorgia Meloni, reprezintă o "linie roșie" pentru S&D, Renew și Verzi. Este de așteptat ca grupurile "Patrioți pentru Europa" și "Europa Națiunilor Suverane" (25 de membri) să voteze împotriva Ursulei von der Leyen.

Grupurile politice formate în noul Parlament European rezultat în urma alegerilor din 6-9 iunie sunt Partidul Popular European (188 de membri), S&D (136 de membri), Patrioţi pentru Europa (84 de membri), Conservatorii şi Reformiştii Europeni (78 de membri), Renew (77 de membri), Verzi (53), Stânga (46 de membri) şi Europa Naţiunilor Suverane (25 de membri). Un număr de 32 de eurodeputaţi sunt neafiliaţi. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel