”Vom răspunde militar, dar pașnic”. Rușii pregătesc măsuri de escaladare, după decizia SUA de a muta rachete Tomahawk în Germania

Iskander rusesc, foto: Missile Threat, Center for Strategic and International Studies
Iskander rusesc, foto: Missile Threat, Center for Strategic and International Studies

Rusia va răspunde militar la decizia Statelor Unite de a muta rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Germaniei, a declarat adjunctul diplomației ruse, Serghei Ryabkov.

Washingtonul și Berlinul au decis desfășurarea pe teritoriul Germaniei a armelor cu rază mai lungă. Anunțul, făcut în marja summit-ului în desfășurare al Alianței Nord-Atlantice, era de așteptat că va înfuria Moscova.

Ryabkov a descris pasul anunțat ca fiind una dintre verigile din lanțul escaladării și ca un „element intimidant”. Potrivit acestuia, Rusia va reacționa „în mod pașnic”, dar că va fi vorba de un răspuns militar, relatează Kommersant.

„Aceste activități vizează în primul rând afectarea securității țării noastre. Natura răspunsului nostru va fi într-o manieră calmă, profesionistă. Fără îndoială, militari lucrează deja pentru a răspunde. După ce vom analiza ce sisteme sunt implicate, vom întreprinde în primul rând un răspuns militar la această amenințare, fără nervi sau emoții”, a spus Ryabkov în marja întâlnirii BRICS.

Întrebat dacă s-ar putea repeta situația Războiului Rece, Ryabkov a declarat că „situația s-a schimbat radical” și că nici măcar SUA și Germania nu consideră posibilă repetarea experienței de atunci.

Amintim că SUA au acceptat să disloce, din 2026, pe teritoriul Germaniei rachete SM-6, Tomahawk și arme hipersonice aflate încă în dezvoltare.

În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns la concluziile summitului NATO de la Washington. Potrivit judecății lui Peskov, declarația Alianței că Ucraina va deveni în cele din urmă membră arată că „NATO vrea să provoace o înfrângere strategică Rusiei”.

Potrivit acestuia, acest lucru necesită analize și pași ponderați care să conducă la „descurajarea represaliilor”. Potrivit acestuia, NATO este pe deplin implicată în conflictul din Ucraina.

Declarațiile vin deși Rusia a fost cea care a declanșat cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, și întreține un conflict hibrid cu țările membre ale blocului prin sabotaj, atacuri cibernetice sau răspândire a propagandei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel