„Vom pune S-400 în depozite”. Renunță Turcia la sistemele rusești S-400 pentru a cumpăra F-35 americane?

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul F-35A produs pentru Turcia, iunie 2018 la fabrica Lockheed Martin din Fort Worth, Texas / Foto: Lockheed Martin
Primul F-35A produs pentru Turcia, iunie 2018 la fabrica Lockheed Martin din Fort Worth, Texas / Foto: Lockheed Martin

Turcia dorește mult să-și dezvolte puterea aeriană și, în pofida avântului fără precedent al industriei sale militare, analizează diferite opțiuni pentru a achiziționa deocamdată din afară capabilitățile necesare acoperirii deficiențelor sale aeriene actuale, propunând inclusiv o perspectivă mai conciliantă asupra posibilității de obținere a aeronavei americane F-35.

Potrivit cotidianului turc Cumhuriyet, care citează surse neprecizate din mediul de apărare națională de la Ankara, sistemele de apărare antiaeriană S-400 achiziționate din Rusia pentru 2,5 miliarde de dolari și păstrate încă în depozite au revenit pe ordinea de zi în negocierile pe tema F-35, aeronava americană de generația a 5-a.

Potrivit acestora, în calitate de membru NATO, Turcia a solicitat o escadrilă de F-35A și o escadrilă de F-35B de la aliatul său, propunând SUA ca Ankara să “pună în cutii și să sigileze” elementele sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, iar Washingtonul ”să le inspecteze” atunci când dorește.

Un oficial de nivel înalt al Ambasadei SUA de la Ankara nu a negat existența acestei noi oferte pe care Turcia a propus-o pentru a depăși problema S-400, o condiție pe care americanii au impus-o Turciei pentru a-i accepta nu doar achiziția, ci și participarea în programul de producere și dezvoltare a avionului F-35.

„Cerințele pentru achiziționarea aeronavei F-35 de către Turcia sunt bine cunoscute [...]. Mingea este în terenul Turciei”, preciza, săptămânile trecute, oficialul american, fără a oferi alte detalii.

 

O altă variantă prezentată de Ankara: Vânzarea sistemului S-400 către o terță parte

Reamintim că SUA au impus sancțiuni Turciei în 2018 din cauza achiziționării sistemului rusesc de apărare antiaeriană și antirachetă S-400, suspendând livrările de avioane de luptă F-35. Cele 6 avioane de luptă F-35A produse pentru Turcia au fost păstrate de atunci în depozit.

Pe de altă parte, SUA au pus de multă vreme condiția ca Turcia „să găsească o soluție pentru S-400” dacă dorește să fie inclusă din nou în programul F-35, în timp ce ideea că Ankara ar putea vinde sisteme de apărare antiaeriană rusești către o țară terță continuă să rezoneze în presa americană.

La începutul acestei luni, un fost ministru turc, Ceavit Ceaglar a sugerat că Turcia ar putea să-și vândă S-400-urile Indiei sau Pakistanului, motivând că vânzarea către oricare dintre aceste țări nu ar deranja Rusia. Se pare însă că oficialii turci au respins propunerile anterioare de a exporta sistemele în orice țară terță.

 

SUA rămân deschise la propuneri

 

Deși este prezentată acum mult mai articulat, propunerea ca sistemele rusești să rămână în depozit se pare ca a mai fost vehiculată într-o anumită formă în discuțiile dintre părți și are șanse reduse să convingă Washingtonul să-și revizuiască decizia cu privire la F-35 pentru Turcia.

Acest lucru nu înseamnă că SUA nu sunt deschise unei posibile soluții. Vicesecretarul de stat interimar Victoria Nuland a declarat în ianuarie că Washingtonul „ar fi încântat să primească Turcia înapoi în familia F-35” dacă Ankara poate rezolva în mod satisfăcător problema S-400. Alți oficiali americani au confirmat de atunci că această poziție rămâne neschimbată.

O ofertă a Turciei de a păstra sistemele S-400 în depozit cu un aranjament de inspecție sugerează că Ankara vrea să vină în întâmpinarea cerințelor Washingtonului, cu care să se întâlnească “la jumătatea drumului”. Cu toate acestea, probabil că Statele Unite nu se vor mulțumi cu nimic mai puțin decât ca Turcia să elimine sistemele rusești din țară.

Nu în ultimul rând, atrage atenția dorința Turciei de a achiziționa inclusiv varianta F-35B, care este versiunea destinată utilizării pe portavioane. Informația vine la scurt timp după ce industria militară turcă a anunțat că a mai făcut un pas în dezvoltarea propriului portavion TGC Mugem, care va fi capabil să opereze 50 de aeronave mixte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel