”Vom continua să-l apărăm”. De ce insistă Kievul pe Bahmut, riscând să tulbure apele în relația cu SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Ucrainei Volodimir a convocat o altă ședință a Statului Major al Comandantului Suprem (Stavka). La reuniune au participat, printre alții, șeful Direcției principale de informații a Ministerului Apărării (GUR) Kirilo Budanov, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi, premierul Denis Shmîhal, secretarul Consiliului de Securitate Oleksi Danilov, șeful Cancelariei Prezidențiale, nelipsitul Andri Yermak, comandanții grupurilor operațional-strategice de trupe, șefi ai agențiilor de aplicare a legii.

La ședința Stavka, Comandantul Armatei Valeri Zalujnîi și comandanții grupurilor operaționale și strategice de trupe au raportat despre situația actuală de pe front.

„După ce au luat în considerare progresul operațiunii defensive în direcția Bahmut, toți membrii Statului Major au exprimat o poziție comună cu privire la menținerea și apărarea în continuare a orașului Bahmut”, se arată în comunicatul Cancelariei Președinției ucrainene, citat de UPravda.

În cadrul ședinței s-a analizat și furnizarea de arme și muniție către unitățile forțelor de apărare de pe linia frontului. Au fost discutate ratele și volumele de primire a echipamentelor și armelor de la partenerii Ucrainei și distribuția acestora către grupurile militare.

 

Care e situația la Bahmut

 

Cu o zi înainte, comandantul Forțelor Terestre, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că situația din Bahmut rămâne dificilă, luptătorii Wagner încearcă să pătrundă în zonele centrale ale orașului.

Trebuie spus că săptămâna trecută, rușii au reușit să captureze partea de est a orașului Bahmut dar, potrivit rapoartelor ISW, forțele Moscovei sunt epuizate și nu mai pot continua înaintarea.

Soldați ucraineni la Bahmut / Foto: Forțele Terestre ale Ucrainei

Bahmut a văzut unele dintre cele mai grele lupte de la începutul invaziei ruse din Ucraina. Există rapoarte despre pierderi majore de ambele părți.

Chiar dacă pierderile rușilor sunt semnificativ mai mari decât cele ale apărătorilor ucraineni, decizia Kievului de a nu se retrage din Bahmut se pare că a nemulțumit administrația Biden, potrivit unui raport Politico.

Washingtonul este de părere că forțele ucrainene pierd prea mulți militari și muniție la Bahmut, o luptă care le-ar putea afecta capacitatea de a organiza o contraofensivă majoră în primăvară. 

Kievul are argumentele sale și spune că Wagner a început să ajungă la fundul sacului de luptători recrutați din pușcării și Prigojin, nevoit să folosească garda veche de mercenari, începe să piardă luptătorii cei mai experimentați ai Wagner. ”Inamicul pierde cea mai pregătită și mai capabilă parte a armatei sale – trupele de asalt ale lui Wagner”, a declarat generalul colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei.

 

”Mici fisuri” în relația Washington-Kiev

 

Totuși, se pare că relația cu Washingtonul începe să scârţâie. Politico citează o serie de oficiali americani care vorbesc despre o anumită iritare care începe să se simtă în rândul partenerilor americani, pe fondul unor ”scăpări” din partea ucraineană.

La obiect, în plus față de diferențele de abordare legate de Bahmut, americanii sunt deranjați și de lipsa de transparență a Ucrainei în privința acțiunilor întreprinse în afara frontului.

Sunt date ca exemple asasinatul Dariei Dughina de la Moscova sau sabotajul Nord Stream (o evaluare a serviciilor de informații americane a sugerat că un „grup pro-Ucraina” a fost responsabil pentru distrugerea conductelor). 

De asemenea, lovirea podului Kerci, dar și atacurile din peninsula Crimeea (despre care Kievul reamintește că sunt parte a teritoriului său) i-au surprins pe oficialii americani.

„Văd mici fisuri, dar acestea au existat cu puncte de dezacord și opinii variate între SUA și Ucraina chiar înainte de marea invazie din februarie”, spune Shelby Magid, director adjunct al Centrului Eurasia de la Atlantic Council.

***

În acest timp, potrivit declaraţiilor unor militari ucraineni citaţi de Reuters, trupele ruse atacă în valuri pe mai multe direcţii de-a lungul liniei frontului din estul Ucrainei. Cele două tabere sunt blocate într-un război sângeros de uzură purtat în principal cu infanteria şi artileria, suferind mari pierderi umane şi materiale, iar în ultimele patru luni linia frontului a cunoscut puţine schimbări, doar cu înaintări minore ale trupelor ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel