Un grup de voluntari din Ucraina a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru UAV-uri destinate Serviciului de Informații al Apărării

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
UAV EOS C VTOL pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Iunie 2022. Sursa foto: Andrius Tapinas.
UAV EOS C VTOL pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Iunie 2022. Sursa foto: Andrius Tapinas.

Fundația Serhîi Pritula a anunțat că începe o campanie de strângere de fonduri "Detect - Destroy" pentru achiziționarea de complexe aeriene fără pilot la bord pentru Serviciul de informații al apărării din Ucraina. Biroul de presă al fundației a comunicat acest lucru pe paginile sale de socializare. În cadrul proiectului, fundația intenționează să utilizeze fondurile strânse pentru a achiziționa cinci UAV-uri EOS C VTOL. În total, urmează să fie transferate cinci stații de control la sol și 15 UAV-uri.

Costul sistemelor fără pilot și al echipamentelor aferente este de 120 de milioane UAH. Fondurile sunt planificate să fie colectate pe parcursul unei săptămâni.

Youtube video image

Dronele de recunoaștere vor fi transferate pentru a fi utilizate de forțele pentru operaţii speciale ale Serviciului ucrainean de Informații al Apărării care au deja experiență in utilizarea acestui tip de UAV-uri.

EOS C VTOL este o dronă de recunoaștere cu aripă fixă dezvoltată de compania estoniană Threod Systems. De asemenea, este echipată cu capacități de decolare și aterizare pe verticală.

Raza maximă de acțiune a UAV-ului este de 120 de kilometri, dar raza operațională este limitată la 50 de kilometri din cauza razei de comunicare.

Viteza de croazieră a dronei este de 70 km/h. Ea este capabilă să atingă o viteză maximă de 110 km/h. Lungimea dronei este de aproape 2 metri, cu o anvergură a aripilor de aproximativ cinci. Dronele sunt echipate cu un motor electric care asigură o vizibilitate acustică limitată chiar și la altitudini de zbor reduse.

EOS C VTOL este echipat cu un senzor optic puternic care îi permite să efectueze recunoașteri pe o rază de 50 de kilometri. Camera dronei poate înregistra în detaliu echipamentele inamice la o distanță de până la 15 kilometri, în condiții meteo bune.

Pe baza experienței utilizării sale în războiul împotriva Rusiei, drona a demonstrat o rezistență ridicată la contramăsurile EW ale forţelor ruse de ocupaţie și siguranță în timpul decolării și aterizării verticale.

În vară, Lituania a achiziționat șase drone pentru Ucraina, plătind pentru ele aproape un milion de euro. Atunci, prezentatorul lituanian Andrius Tapinas a remarcat că pentru șase drone s-au cheltuit 990.000 de euro, adică costul unei drone este de aproximativ 165.000 de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel