Volodimir Zelenski schițează un model acceptabil de negociere cu Rusia: Orice altă formă de negocieri pentru pace nu ar pune capăt războiului

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook/Administrația Prezidențială de la Kiev
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook/Administrația Prezidențială de la Kiev

Singurul model viabil de negociere cu dictatorul rus Vladimir Putin ar putea fi un acord trilateral cu intermediari, similar aranjamentelor făcute pentru inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat lui Trudy Rubin, editorialist la The Philadelphia Inquirer, la 30 iunie.

Ucraina nu are în vedere negocieri directe cu Rusia, dar ar putea utiliza modelul unui acord trilateral similar cu Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, negociată de ONU și Turcia în 2022, a declarat Zelenski în interviul acordat publicației Philadelphia Inquirer.

Acordul a jucat un rol crucial în atenuarea creșterii globale a prețurilor la alimente, cauzată parțial de invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, permițând Kievului să își exporte produsele agricole prin Marea Neagră, în ciuda invaziei în curs.

Rusia s-a retras din Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră în iulie 2023, năruind efectiv acordul.

Acordul a fost rezultatul unor negocieri tripartite, în cadrul cărora Ucraina a semnat acordul cu Turcia și ONU, în timp ce Rusia și-a semnat propriul acord cu aceiași mediatori.

 

Orice altă formă de negocieri de pace cu Rusia nu ar pune capăt războiului

 

Acest model ar putea fi utilizat pentru chestiuni precum integritatea teritorială, energia și transportul maritim, a declarat Zelenski, răspunzând la o întrebare privind posibilitatea ca Ucraina să poarte negocieri directe cu Rusia.

Zelenski a subliniat că singurele negocieri de pace posibile s-ar baza pe formula de pace a Ucrainei, care cere Rusiei să se retragă complet de pe teritoriul ucrainean și să plătească despăgubiri.

Orice altă formă de negocieri de pace cu Rusia nu ar pune capăt războiului, ci ar încuraja continuarea agresiunii teritoriale, în timp ce "o încetare a focului este cea mai bună opțiune pentru ruși, astfel încât să se poată pregăti pentru a lua și mai mult", a spus Zelenski.

,,Dacă una dintre idei este să renunțăm la teritoriile noastre, nu, aceasta nu va rezolva problema", a spus Zelenski.

Elveția a găzduit summitul global privind pacea în Ucraina în perioada 15-16 iunie, cu participarea a peste 90 de țări și organizații.

Șaptezeci și opt de state și patru organizații au semnat comunicatul final comun al summitului pentru pace la 16 iunie. Alte nouă state au aderat la document după eveniment. Kievul intenționează să organizeze un al doilea summit global pentru pace înainte de sfârșitul anului 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel